Risker med LDL-kolesterolet omdebatterat
Hjärtkärlsjukdom är alltjämt den vanligaste dödorsaken i Västvärlden och håller också på att etablera sig som den vanligaste dödorsaken i hela världen. Sjukdomen är multifaktoriell, det vill säga flera faktorer bidrar till dess uppkomst, och de viktigaste är ålder, kön, blodfetter, blodtryck, rökning och diabetes. Fördelningen av dessa riskfaktorer varierar förstås mellan olika människor, vissa kan ha en ärftlig blodfettsrubbning som ger hjärtinfarkt, andra kan få samma sjukdom på grund av att han eller hon är rökare. Vi kan själva påverka blodfetterna, blodtrycket, rökningen och i viss mån diabetes.
Olika forskare har velat tillskriva vissa faktorer särskild betydelse på bekostnad av andra faktorer. En debatt har uppstått om betydelsen av de olika riskfaktorerna. Inte minst allmänheten har här ofta deltagit med liv och lust. Alla insatta forskare inser i dag att blodets kolesterolhalt spelar en roll i uppkomsten av hjärtkärlsjukdom. Debatten i forskarvärlden gäller mer hur lågt man ska sänka sitt ”onda kolesterolvärde”, LDL-kolesterolet. Det har ifrågasatts hur mycket man har att vinna med att sänka LDL-kolesterolet till mycket låga nivåer, om det är säkert. Dessutom diskuteras riskerna med läkemedelsbiverkningar vid höga doser av kolesterolsänkande mediciner, och man har vidare ställt kostnaderna för dyra effektiva mediciner mot andra medicinska alternativ.
Vi har nu tillgång till resultaten av mellan tio och tjugo välkontrollerade studier med kraftig kolesterolsänkning och alla pekar åt samma håll: En sänkning av ”det onda” LDL-kolesterolet minskar risken för framtida insjuknande och död i hjärtkärlsjukdom. Denna dokumentation hör till de bäst dokumenterade kliniska effekter överhuvudtaget idag.
Ett kritiskt tänkande är mycket viktigt i alla vetenskapliga sammanhang. Det gäller givetvis också kolesterol. Klart står att kunskapen kring betydelsen av högt LDL-kolesterol för uppkomst av hjärtkärlsjukdom, och behandlingen av detta tillstånd, har räddat miljoner människor från sjukdom och död världen över.
-
Olika typer av diabetes
Diabetes är en folksjukdom, där blodets innehåll av socker (glukos) är högre än normalt. Hur vet man att man har diabetes? Lär dig mer om de olika formerna av diabetes, som diabetes typ 1 och 2 samt graviditetsdiabetes.
-
Diabetes typ 2
Dibetes typ 2- (eller typ 2-diabetes) kallades tidigare för åldersdiabetes är en folksjukdom som ofta har sin grund i övervikt i kombination med ett stillasittande liv.
-
Hjärtsvikt: När Thomas, 52, fick diagnos släppte ångesten
Svårt att andas, yrsel och hosta – och en ångest som tog över Thomas Troedssons liv. Men efter många om och men fick Thomas tillslut diagnosen hjärtsvikt och oron var som bortblåst. Idag tänker han knappt på sjukdomen, berättar han.
-
Större risk för stroke om du har migrän
Det finns en känd koppling mellan migrän, stroke och hjärtinfarkt, särskilt hos dem med aura. Men nu visar en ny dansk studie att alla med migrän löper en ökad risk för de flesta hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör förebyggande råd extra viktiga.
1 Kommentarer -
Så hanterar Gunilla sin oro efter att maken fick hjärtsvikt
När Gunillas make, Nicke, drabbades av hjärtsvikt blev vardagen präglad av oro. ”Jag kunde tänka att han plötsligt kunde dö”, berättar hon.
1 Kommentarer
-
Om HarduHjartsvikt.se
Drygt tre av fyra med hjärtsvikt lever med oro och ångest i varierad grad, det visar undersökningen HarduHjarsvikt.se, en upplysningskampanj gjord av Netdoktor, med ekonomiskt stöd av Novartis Sverige AB.
-
6 frågor om hjärtsvikt – experten svarar
Kan hjärtsvikt försvinna? Hur vet man att det är hjärtsvikt och inte bara dålig kondition? Och kan flimmer övergå till hjärtsvikt?
1 Kommentarer -
8 tecken på hjärtsvikt som din läkare kan se
Vanliga symtom vid hjärtsvikt är trötthet, andfåddhet och bensvullnad – vilket är lite diffusa symtom som skulle kunna bero på andra saker. Vid en läkarundersökning kan flera tecken på hjärtsvikt upptäckas. Här kan du läsa mer om dem.
4 Kommentarer