Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Kolesterol

Rehabilitering efter en stroke

Det är aldrig för sent. Tidig rehabilitering efter en stroke är viktigt, men Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin, menar att det går att göra stora framsteg även lång tid efter en stroke. Det mesta hänger på hur mycket man tränar.


Publicerad den: 2015-06-15
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Rehabilitering efter en stroke
Annons

– Det är såklart bra om man tränar på sådant som man har svårt för, men man får inte glömma att träningen också måste vara lustfylld. Om den är en plåga kommer du inte se några vidare resultat. Det gäller att försöka hitta sin grej, om det så är rytmterapi, hästridning eller att påta i trädgården, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.

 

De vanligaste symtomen efter en stroke är nedsatt rörelseförmåga eller tal. Vissa kan få svårt att uppfatta hela synfältet eller styra ögonen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

 

– Och så är det väldigt vanligt att man blir tröttare än tidigare. Man kanske måste kämpa mer för att förstå saker och ting eftersom man har svårt att koncentrera sig. Många patienter är rädda att folk ska tro att de är dumma eller dementa när de är trötta eller inte hittar orden. På så vis är en stroke i bagaget ett tuffare handikapp än en gipsad arm – det handikappet syns ju åtminstone.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Hjärnan mest elastisk precis efter en stroke

Helst ska strokerehabiliteringen påbörjas omedelbart, men om den av olika anledningar måste skjutas upp ska man inte tro att det är kört, menar Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Annons
Annons

 

– Precis i början är hjärnan som mest elastisk, men även senare kan du uppnå dina mål. Man får bara vara beredd på att det kanske tar lite längre tid. Men man ska absolut inte bli knäckt, det är aldrig för sent att bli bättre.

 

Det är till stor del den drabbade som själv avgör hur rehabiliteringen ska läggas upp. En hjärtsjuk 65-åring har ofta helt andra förväntningar på rehabiliteringen än en 20-åring. Annars följer rehabiliteringen ungefär samma mönster: Först identifieras problemen, därefter börjar man med enklare träning för att sedan stegvis öka svårighetsgraden.

 

– Om stroken till exempel har satt sig på språket börjar vi med att ta reda på vad exakt det är som inte fungerar. Är det att patienten inte förstår eller inte kan uttrycka sig? Är problemet skriftligt eller muntligt? För att få ner patientens stressnivå inför problemen börjar vi med att arbeta med de kanaler som fungerar bäst, så att personen ifråga märker att det faktiskt går att kommunicera.

"Många känner att det har tappat kontrollen"

Många personer som drabbats av en stroke går in i en livskris och blir deprimerade.

 

– De känner att de har tappat kontrollen över sin kropp och de känner inte längre igen sig själva. ”Vem är jag egentligen?” Men då är det viktigt att veta att det här är något som många går igenom. Du är inte ensammast i hela världen om att känna så här.

 

Även om en stroke sätter sina spår vill Katharina Stibrant Sunnerhagen lyfta att det går att leva ett vanligt liv även efter en stroke. Hon får ofta frågor från patienter om ifall det är farligt att flyga, bada bastu, ha ett aktivt sexliv. Hon ger alltid lugnande besked.

 

– Inget av det där är farligt. Det du ska tänka på är ungefär samma sak som alla behöver tänka på: Att leva sunt och vara fysiskt aktiv – och se till att ta din medicin. Du blir visserligen aldrig likadan som före stroken. Om inte annat så är det en traumatisk upplevelse som ger ärr i själen. Men med det sagt får man inte glömma att många ändå mår bra och har både familj och jobb, säger hon.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons