Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Kolesterol

Frågor och svar om kolesterol och LCHF-kost 2011

Anders G Olsson, seniorprofessor i invärtes medicin, svarar på frågor om LCHF och kolesterol.

Publicerad den: 2011-11-10

Annons

Fråga: Hej hej, jag undrar hur det är om man har en ärftligt högt kolesterolvärde och går över till LCHF kost?

Anders G Olsson: Hej hej. Mitt råd är definitivt att undvika det, i alla fall om man ökar intaget av mättade fetter. Jag har haft flera patienter med just ärftligt förhöjda kolesterolvärden som har gått över till LCHF och de har då dubblat eller t.o.m. tredubblad sitt onda (LDL)-kolesterol. Detta innebär en ökad risk för hjärtinfarkt och annan kärlsjukdom, som ju också den ursprungliga kolesterolförhöjningen bidrar till. Du skulle kunna modifiera LCHF genom att Du ersätter de mättade fetterna i kosten med omättade, som finns i till exempel olivolja, rapsolja eller majsolja. Du kan nog lyckas gå ner i vikt då också, vilket ju är huvudsyftet med LCHF.

Fråga: Jag är lite orolig när det gäller kolesterolet. Jag har gått över till LCHF men är tveksam om jag ska fortsätta med detta.

Anders G Olsson: LCHF kan vara bra om man enbart är ute efter att gå ner i vikt. Nackdelen med den kosten är att det onda LDL-kolesterolet går upp om man ökar intaget av mättade fetter, som är en del av LCHF. Då ökar risken för att drabbas av kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt. Jag kan därför inte rekommendera LCHF till mina patienter. Däremot kan det vara bra att hålla nere intaget av snabba kolhydrater fr.a. socker och att välja omättat fett som finns i olivolja, rapsolja och fisk. Då håller sig det onda kolesterolet på plats!

Fråga: Som jag uppfattar det så är högt fettintag i samband med kolhydrater en stor fara för hjärt- kärlsjukdom och övervikt. Men många av de som i dag äter LCHF kosten utesluter kolhydrater eller drar ned på intaget till kanske 20 gram eller högst 60 gram per dag. Enligt det sättet att äta är inte det ökande animaliska fettintaget en fara. Det finns undersökningar som stöder det också. Jag tycker att du borde klargöra det och inte bara sabla ned på LCHF-kosten. Det är sockret som är boven i dramat!

Anders G Olsson: Det är nog inte så enkelt att man kan tillskriva all hjärtkärlrisk ett enda näringsmedel. Hjärtkärlrisken är en ganska komplicerad effekt av olika genetiska och miljömässiga faktorer. I princip kan man skilja på två olika sorters fettmedierad kärlrisk: Den första är den som framkallas av ett för högt ont LDL-kolesterol. LDL-kolesterol ökar och därmed hjärtkärlrisken, om man äter mycket mättade fetter. Här har behandling med LDL-kolesterolsänkande statiner varit mycket framgångsrik. Den andra är den blodfettsrubbning som uppkommer vid övervikt, bukfetma, insulinresistens och kanske typ 2 diabetes och som karaktäriseras av höga triglycerder, lågt gott HDL-kolesterol och små täta LDL-kolestrolpartiklar. HÄR kan sockret spela in. En låg sockerkonsumtion har visats minska risken för denna farliga blodfettskombination.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons