Carina har högt kolesterol och högt blodtryck

Carina har hela livet ätit sunt och motionerat. Ändå fick hon för några år sedan beskedet att hon har både högt blodtryck och högt kolesterol.


Publicerad den: 2014-12-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

– Jag blev faktiskt förbannad. Jag har alltid sett till att äta rätt och röra på mig. Såklart kände jag mig uppgiven när jag förstod att det inte hade haft någon effekt.

 

Högt kolesterol och högt blodtryck hänger ihop

Carina jobbar själv som sjuksköterska och har ofta kostsamtal med sina patienter. Därför kändes beskedet om det höga blodtrycket och kolesterolvärdena extra ironiskt. Men det är inte bara kost och motion som påverkar dina blodfetter – utan också ärftlighet, vilket Carina är övertygad om gäller i hennes fall.

Annons
Annons

 

– Pappa hade skyhögt blodtryck. Han fick massor med mindre proppar och sedan en stor hjärtinfarkt som han dog av. Jag har hela tiden vetat att jag också skulle få högt blodtryck.

Högt blodtryck orsakar inte i sig högt kolesterol, men ofta hänger de båda ihop. Var och en för sig ökar de risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, men tillsammans mångdubblar de risken. Som sjuksköterska är Carina extra medveten om vad hennes kolesterolvärden och blodtryck kan göra med kroppen.

Annons
Annons

– Men jag är inte den typen av människa som går och oroar sig över saker som jag inte kan göra något åt. Jag kan lika gärna få cancer och dö om ett halvår, sådant vet man ju aldrig.

Svårt att motivera sig till att leva sunt

Men alltsedan läkarbesöket när hon fick reda på att både blodtrycket och kolesterolvärdet låg för högt har hon haft svårt att motivera sig till att leva sunt.

 – Jag vill inte påstå att jag äter urdåligt och jag försöker fortfarande att hålla mig undan fett. Men det spelar ju inte så stor roll vad man gör om man har anlag för det här.

Det finns flera typer av mediciner som sänker halterna av blodfetter. Carina har provat två olika typer av blodfettssänkande preparat, men fick svåra biverkningar av båda. Den ena medicinen gav henne muskelvärk och den andra fick hon magsmärtor av, så nu har hon valt att inte ta någon medicin alls.

– Jag vill inte råda någon annan kring hur de ska göra, för de här preparaten kan mycket väl fungera för andra. Men själv känner jag att jag hellre dör några år för tidigt än att jämt gå runt och ha ont i musklerna eller i magen, säger hon. 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-01-8 01:52 (6 år sen)

  Håller helt med Margareta L och Sualsidal. En bra bok till: Frisk av mat av Mats Lindgren. Han skriver dessutom roligt och en hel del om kolesterol. Man behöver inte äta mediciner! Går att fixa med kosten! Han och många till är levande bevis. Han kastade medicinerna och lade om kosten och blev frisk från många grejer. Boken finns att låna på biblioteket, alla fall i Stockholm. Det är inte farligt med högt kolesterol enligt de som verkligen vet. De vill bara tjäna pengar på mediciner, men går som sagt va att bota med maten!

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-7 21:02 (6 år sen)

  Grattis till till ditt kolesterol. Kolesterol är din bästa vän. Din hjärna varenda cell kroppen behöver kolesterol. De som har högt kolesterol lever längre. Kolesterol skyddar mot infektioner.
  När det gäller blodtrycket så se till att minimera intag av socker och stärkelse och se till att du äter ordentligt med animaliskt fett. Fett kött,smör ost avocado fet fisk osv....
  Försök att trycka ner ditt blodtryck med Magnesium. Fråga i hälsokosten efter magnesium med bra biologisk tillgänglighet.
  Sluta att mäta och tänka på kolesterol. Du har precis den mängden du behöver. Men för allt i världen låt inte din okunniga doktor lura på dig kolesterolsänkande medicin. Då är du riktigt illa ute.

 • Avatar Tidigare användare 2015-01-1 23:09 (6 år sen)

  Hej Anna-Cajsa!
  Tappa inte modet!
  Mitt förslag: köp följande 2 böcker, och då hittar du lösningen på ditt problem.
  Matrevolutionen, skriven av Andreas Eenfeldt, som driver Sveries största hälsoblogg Kostdoktorn.se
  och
  Brödberoende, skriven av den amerikanska hjärtläkare William Davis.

  Lycka till och God fortsättning

  PS!
  Jag hoppas att om cca 6 månader skall du berätta att ditt problemen är löst.

 • Avatar 2014-12-20 18:22 (6 år sen)

  "ätit sunt", "försöker fortfarande hålla mig undan fett", men "ändå högt blodtryck och högt kolesterol". Jag tycker att om man inte ser ett samband mellan två företeelser, då kanske man måste förkasta den "sanning" man lever efter och försöka se saken från ett annat håll.
  Googla och läs på om fettintag och kolesterol och bilda dig en egen uppfattning.


Annons
Annons
Annons