Nyhet | Hjärtsvikt

Studie med hjärtsvikt i fokus

Hjärtsvikt skördar årligen många människors liv då det till viss del saknas behandling. Nu testar forskare en nya metod i hopp om att minska dödligheten.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Varje år dör omkring 3400 personer i hjärtsvikt visar statistik från 90-talet fram till idag. I en studie ska forskarna nu testa en ny behandling.

– Eftersom hjärtsvikt är både så vanligt och allvarligt, har vi hopp om att påverka dödligheten, säger Lars Lund, hjärtläkaren vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna samt ledare av studien.

Studie med hjälp av patientregister

Vid den ena formen av hjärtsvikt pumpar hjärtat dåligt och där finns botemedel. Det är den andra varianten när hjärtat blir stelt som hittills har saknat behandling. Nu ska ett läkemedel testas och till sin hjälp har forskarna befintliga patientregister. Genom en randomisering får vissa patienter, efter att ha gett sitt samtycke, behandling och vissa inte. Därefter följs de utvalda patienterna via registret.
– Vi vet ju inte idag om behandlingen är effektiv eller inte. Och om vi ger behandlingen till alla skulle vi aldrig få veta, säger Lars Lund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons