Nyhet | Hjärtsvikt

Protein ger hopp om ny behandling vid hjärtsvikt

Ett ämne som triggar hjärtats muskler att växa likt vid träning. Det är vad forskare i Kanada nu tittar på och menar kan vara möjlig framtida behandling. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-16
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Protein ger hopp om ny behandling vid hjärtsvikt
Annons

Hjärtsvikt handlar om att hjärtat inte längre orkar pumpa tillräckligt med blod – ofta på grund av tidigare hjärtattack som skadat muskelvävnad.

– När en del av hjärtat dör försöker resten av musklerna kompensera genom att bli större men det sker på ett dysfunktionellt sätt och hjälper egentligen inte hjärtat att pumpa mer blod, säger Lynn Megeney, ansvarig forskare bakom den senaste studien som hittat en möjlig ny behandling.

Ny kostnadsfri tjänst för dig med typ 2-diabetes: Få reda på vilken vård du har rätt till »

Hälsosam reparation 

Med hjälp av djurförsök visar forskargruppen i Kanada att behandling med ett visst protein kan leda till sund reparation av hjärtats muskler.

Annons
Annons

– Vi har upptäckt att detta protein triggar hjärtmuskler att växa på ett mer hälsosamt sätt och även stimulerar tillväxt av blodkärl i hjärtat. Det förbättrar hjärtats förmåga att pumpa blod, på samma sätt som efter träning eller under graviditet, säger Lynn Megeney, i ett pressmeddelande.

Läs också: Paulina om livet med allvarliga hjärtsjukdomen 

Forskarna menar att det tekniskt sett skulle ge samma effekt med regelbunden träning men att patienter som drabbats av hjärtsvikt oftast är begränsade med hänsyn till hur mycket de kan träna.

Annons
Annons

Mer forskning krävs 

Även om resultaten är baserade på möss och råttor verkar mekanismerna överensstämma i människor. Dock behövs ytterligare studier för att bekräfta resultaten i människor och det kan ta flera år.

    Källor

  • Dagens Hälsa - https://www.dh.se/ny-behandling-for-hjartsvikt-harmar-effekten-av-traning/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu