Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Minskad aptit hos många med hjärtsvikt 

Forskning har tidigare visar att minskad aptit vid hjärtsvikt troligen beror på onormala hormonella och inflammatoriska processer. Nu visar en ny avhandling vid från universitetet i Linköping att det finns flera andra faktorer som är kopplat till nedsatt aptit hos dessa patienter.  


Publicerad den: 2018-05-16

Minskad aptit hos många med hjärtsvikt 
Annons

Christina Andreae, sjuksköterska vid universitet i Linköping, har i sin avhandling undersökt olika aspekter av aptiten hos 116 personer med hjärtsvikt. Dessa personer följdes sedan i ett och ett halvt år.  

Av de personer som ingick studien angav 38 procent att de hade dålig aptit. Hos äldre var de dessutom vanligt med symtom på depression, nedsatt minnesförmåga, dålig sömn och låg fysisk aktivitet. Dessutom kunde Christina Andreae se en koppling mellan dålig aptit och otillräcklig dos av hjärtmedicin.  

LÄS MER: Så hanterar Gunilla sin oro efter att maken fick hjärtsvikt

Annons
Annons

”Bör uppmärksamma symtom på depression”

”Uppmärksamhet bör riktas mot äldre patienter och mot de som har symtom på depression, sömnproblem, försämrat minne och försämrad fysisk aktivitet, samt mot patienter med bristfällig medicinsk behandling. Ökad aptit visade sig bidra till bättre hälsa, dock var detta endast tydligt hos patienter utan depressionssymtom. Därför bör extra uppmärksamhet riktas mot symtom på depression, då denna riskfaktor sambandet mellan aptiten och hälsotillståndet.”, står det i avhandlingen.  

Christina Andrea har även utvärderat ett frågeformulär som kan, exempelvis användas av vårdpersonal, för att mäta aptiten hos personer med hjärtsvikt. Detta kan i sin tur bidra till att man tidigt kan förhindra att hjärtsviktspatienter bli undernärda.

LÄS MER: Specialistläkarens tips för att lindra oro vid hjärtsvikt

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdfokus - https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/maj/risk-for-minskad-aptit-hos-patienter-med-hjartsvikt/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons