Kortare köer för hjärtsviktspatienter med hjälp av ny teknik
Just nu testas den nya tekniken, en ultraljudsutrustning som inte är mycket större än en mobiltelefon. Tekniken kommer från Norge och kommer vara en del av ett EU samarbete som inleds i september.
– När vi har validerat att metoden är patientsäker och att man får samma diagnos med den här utrustningen som med den större ultraljudsutrustningen, då för vi ut den här till primärvården där tränade allmänläkare kan använda den här tekniken, säger Göran Larsson Forsknings- och utbildnings chef på Region Jämtland Härjedalen till P4 Jämtland.
-
Diabetes och hjärt-kärlsjukdom behandlas inte enligt nya rekommendationer
ALMEDALEN: Personer med typ-2 diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom tillgodogörs inte behandlingar som kan minska risken för hjärt-kärlkomplikationer. Detta trots att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket redan 2017 uppdaterade rekommendationerna.
8 Kommentarer -
”Se hela personen och inte bara patienten”
Sjukvården bör sluta se hjärtsjuka som bara patienter och istället se hela människan, det menar Inger Ros är ordförande för Riksförbundet HjärtLung.
-
Hjärtsvikt: När Thomas, 52, fick diagnos släppte ångesten
Svårt att andas, yrsel och hosta – och en ångest som tog över Thomas Troedssons liv. Men efter många om och men fick Thomas tillslut diagnosen hjärtsvikt och oron var som bortblåst. Idag tänker han knappt på sjukdomen, berättar han.
-
Om HarduHjartsvikt.se
Drygt tre av fyra med hjärtsvikt lever med oro och ångest i varierad grad, det visar undersökningen HarduHjarsvikt.se, en upplysningskampanj gjord av Netdoktor, med ekonomiskt stöd av Novartis Sverige AB.
-
Specialistläkarens tips för att lindra oro vid hjärtsvikt
”Är patienten ensam så upplevs andfåddheten mer än om man till exempel lever i tvåsamhet eller har mycket folk runt omkring sig”, säger Nasser Ahmadi, specialist i allmänmedicin och kardiologi.
9 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu