Hjärtsviktspatienter hoppas bli hjälpta av rödbetsjuice

Kan rödbetsjuice öka blodflödet och förbättra konditionen hos patienter med hjärtsvikt? Det är något som undersöks i en unik studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Publicerad den: 2014-12-19
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Målgruppen för studien är patienter med hjärtsvikt orsakad av pulmonell arteriell hypertension, PAH. Sjukdomen innebär att utsöndringen av kväveoxid är störd och att kroppen inte kan omsätta nitrat/nitrit. Vår hypotes är att ett dagligt intag av rödbetsjuice ökar blodflödet vilket kan förbättra konditionen och öka patienternas livskvalitet, säger Gerhard Wikström, docent och överläkare i kardiologi på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Rödbetor innehåller rikligt med ämnet nitrat som omvandlas till nitrit av bakterier i munhålan. När vi sväljer nitrit förändras ämnet på nytt och blir till kväveoxid som får blodkärlen att vidgas och därmed förbättras blodflödet. Forskare har tidigare studerat effekten av rödbetsjuice hos friska individer, och hos dessa förbättrades blodflödet till skelettmuskulaturen med 40 procent. Nu hoppas man på en liknande effekt hos patienter med olika former av hjärtsvikt. Studien kommer att pågå under 2014 och 2015.

PAH innebär att blodtillströmningen försämras i lungpulsådrornas minsta kärl, arteriolerna. Det orsakar ett förhöjt blodtryck som påverkar både lungorna och hjärtat, och många patienter får hjärtsvikt.

Annons
Annons

– Vid hjärtsvikt är syretillförseln till vissa vävnader, framför allt till skelettmuskler, försämrad. Det gör det svårare att röra armar eller ben. Många patienter har därför svårt att vara fysiskt aktiva. En ökning av syretillförseln till dessa muskler kan förbättra konditionen och öka patienternas livskvalitet, säger Gerhard Wikström i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2014-12-22 02:43 (6 år sen)

  RÖDBETA Forskarna i Bart’s och Royal London university sjukhusen har under 10 ars tid undersökt och kommit pa att nar amnet nitratın gar in i meniskans kropp förvandlas till nitrik syre.som bekant nitrik syre tillverkas av kroppen för att halla blod trycket i normal niva.Dom som har problem med för hög blod tryck far anvanda sig av denna produkt som juice form mot förhjda tryckvarden. (TALA MED DOKTORN FÖRST ALLTİD)
  Profesör Ben Benjamin, sager att "denna rödbetan har mkt annat viktiga sidor som vi undersöker fortfarande.“denna produkt innehaller ganska höga halter av potasyum, magnezyum,fiber, fosfor, A,B och C ,jarn, vitaminer, beta karoten , folik syra
  Personer som har diabetes far avvika denna fantastiska grönsak pga den innehaller mkt höga halter av socker.Urinen bla blir rödaktigt.

 • Avatar Tidigare användare 2014-12-22 01:30 (6 år sen)

  Jag gör min egen kvass på rödbetor. Råa rödbetor i delar, vatten salt och lite vassle får stå framme några dagar och fermentera. Rödbetsbitarna silas av och blandningen dricks.
  Kan det ha samma effekt som rödbetsjuice?
  Jag har också funderat på om sockerinnehållet? Någon som vet?
  Jag vill undvika socker.

 • Avatar Tidigare användare 2014-12-20 19:15 (6 år sen)

  Klart att avföringen blir röd. Vad spelar det för roll? Äter man blåbär blir avföring blåsvart, och det har ingen bekymmrat sig för.

 • Avatar 2014-12-20 01:48 (6 år sen)

  Mkt markligt min lakare i Turkiet i mandags talat om denna underverk,jag behandlas med denna juice,En sak att tanka pa att Dom som har diabetes far akta sig rödbets juice,Pga den innehaller för mkt socker.och om man far rödaktig avföring da ar det ngt fel i halsan man skall söka lakare omg.och att aldrig dricka mer an tva glas juice /Vecka.viktigt.!!!!!!!!!

 • Avatar 2014-12-19 17:37 (6 år sen)

  Kan man ta rödbetsjuice samtidigt med blodtrycksmediciner?


Annons
Annons
Annons