Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler kan räddas med behandling mot högt blodtryck

Blodtryckssänkande medicin för personer med bara lätt förhöjt blodtryck har varit en omdiskuterad fråga och nyttan med medicinen har ifrågasatts. Men ny svensk forskning visar att den här patientgruppen får en avsevärt minskad risk för att drabbas av stroke eller andra hjärt- och kärlsjukdomar med medicinering.
Annons

– Vår studie visar att blodtryckssänkande behandling kan förhindra stroke och död hos personer med lätt förhöjt blodtryck och utan tidigare hjärt- och kärlsjukdom. Sådan behandling finns idag upptagen på SFAM:s (Svensk förening för allmänmedicins) lista över onödiga eller skadliga åtgärder i svensk allmänmedicin. Studieresultaten ger skäl att ompröva det ställningstagandet, säger Johan Sundström, forskningsledare vid Uppsala Clinical Research Center, i ett pressmeddelande.

I Sverige har hälften av alla svenskar högt blodtryck när de går i pension, och i 80-årsåldern har nästan alla högt blodtryck. Den största gruppen, på ungefär en miljon personer, har bara lätt förhöjt blodtryck. Eftersom det varit osäkert ifall blodtryckssänkande medicin haft effekt även i denna grupp har forskarna sammanställt data från flera olika studier på sammanlagt 15 000 personer. Resultatet visade att behandling med blodtryckssänkande läkemedel under fem års tid ledde till en 28 procent minskad risk för stroke, 25 procent minskad risk för hjärt- och kärldöd och 22 procent minskad risk för död.

Studien publiceras nu i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons