Hälsotips: Träning och mat
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
Ät regelbundet och varierat (frukost, lunch, middag + 2-3 mellanmål varje dag). Rör på dig minst 30 minuter per dag (så att du känner av pulsen, som vid till exempel en rask promenad).
Träna regelbundet, hitta en motionsaktivitet som passar dig. Välj mellan cykling, simning, dans, fotboll, ishockey, gympa, styrketräning, yoga, pilates eller vad nu just du lockas av.
Variera din träning, kanske har du tröttnat på det du alltid gör? Byt träningsform!
Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »
Utmana dig själv
Öka ditt motstånd om du styrketränar, annars märker du inget resultat (ofta är du starkare än vad du tror). Öka träningstiden om du konditionstränar.
Glöm inte rörlighet och balans: Du får ut mer av både din styrke- och konditionsträning om du övar upp din smidighet genom till exempel yoga, dans eller pilates.
Byt träningsmiljö. Kanske passar en joggingrunda i skogen dig bättre än aerobics i gymsal?
Lider du av någon form av smärta?
Du är inte ensam. Här kan du läsa, ställa frågor, diskutera och söka stöd i gemenskapen kring att ni alla har erfarenhet av smärta. Välkommen in!
Risk för överträning
Tränar du för mycket? Se upp om du känner att det inte längre är kul utan mer känns som ett krav att träna. Drar du samtidigt ner på maten, utan att vara överviktig, kan du vara på väg att utveckla en ätstörning.
Har du frågor eller funderingar om din typ 2-diabetes? Få svar och diskutera med andra patienter, moderator och medicinjournalist i Forum Diabetes. Du kan vara anonym »
Kostvanor
Ät varierat och regelbundet: frukost, lunch, middag samt 2-3 mellanmål, varje dag.
Ät mer frukt och grönsaker, satsa på ”5 om dan”, det vill säga en frukt eller en grönsaksportion till varje måltid och mellanmål.
Välj fiberrikt- till exempel grovt, nyckelhålsmärkt bröd med hela korn, fullkornspasta, råris och bulgur (fullkornsvete).
Satsa på fet fisk minst två gånger i veckan: fet fisk som till exempel lax, makrill och sill innehåller bra protein- och fettkvalitet med viktiga omega 3 fettsyror.