Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antioxidanter kan förebygga hjärtsjukdom

I dag är närmare 23 miljoner människor drabbade av hjärtsvikt. Tidigare har en mindre svensk studie visat att särskilda antioxidanter kan förebygga hjärtsjukdom, något som överläkaren Urban Alehagen vill forska vidare om.

Annons

Flera hjärtsjukdomar orsakar en försämrad pumpförmåga av hjärtat, eller att hjärtmuskeln inte kan fyllas ordentligt med blod. Det kan leda till den allvarliga sjukdomen hjärtsvikt. I dag är cirka 23 miljoner människor drabbade världen över, men samtidigt är mörkertalet stort. Hjärtsvikt bottnar i både ärftlighet och livsstil, och symtomen på hjärtsvikt är ofta svåra att upptäcka. 

 – Ett symtom är trötthet, och trötta är ju de flesta av  oss till och från. En person med hjärtsvikt kan även ha  nedsatt kondition, tung andning och svullna ben,  säger Urban Alehagen som är överläkare och docent  i kardiologi vid Linköpings universitet.

Annons
Annons

Viktigt med tidig hjärtsviktsdiagnos

Det är viktigt att diagnostisera hjärtsvikt i god tid eftersom sjukdomen ökar risken att dö i förtid. Därför är området högprioriterat när det gäller att hitta nya behandlingsformer.

Urban Alehagen ligger bakom en forskningsstudie som har undersökt antioxidanters roll vid hjärt- och kärlsjukdom. Antioxidanter skyddar kroppens celler från skadliga ämnen som kallas fria radikaler. Han har tittat närmare på specifikt selen och koenzym Q10, två antioxidanter som minskar i hjärtmuskeln vid exempelvis hjärtsvikt. I sin forskningsstudie undersökte Urban Alehagen om en kombination av dessa inverkade på risken att dö i hjärtkärlsjukdom som t ex hjärtsvikt.

– En sådan studie har aldrig utförts tidigare. Det här var första gången man studerade den sammantagna effekten av selen och CoQ10, säger Urban Alehagen.

Ny stor studie kring antioxidanternas roll kan starta i år

Forskningsstudien utfördes vid Linköpings universitetssjukhus och 443 friska personer deltog. Alla var mellan 70 och 88 år och bodde i Kinda, Östergötland. Deltagarna delades upp i två grupper, där ena fick äta tillskott av selen och koenzym Q10. Den andra gruppen fick istället placebo, sockerpiller.

Annons
Annons

– Vid studiens slut såg vi att deltagarna som tilldelats aktivt preparat hade en bättre hjärtfunktion, jämfört med placebogruppen.

Statistiken pekade på att risken för hjärtsjukdom hade minskat med 53 procent hos deltagarna som åt tillskott. Resultatet förvånade till och med Urban Alehagen själv.

– Det är väldigt stora siffror. Men vi har kontrollräknat både en, två och tre gånger.

Nästa steg är att undersöka antioxidanternas sammantagna effekt i en större studie med fler deltagare. Urban Alehagen hoppas att den kan bli av redan i år.

– Det är viktigt att bilden breddas när det gäller behandlingar av hjärt-och kärlsjukdomar.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-01-30 18:49 (6 år sen)

    Tar selen och Q10 efter att ha gjort uppehåll i många år.
    Har känt lätt stickning i hjärttrakten senaste veckan. Har dock varit fri från hjärtflimmer sedan sedan 1986. Hade då haft det i 12 år. Jag menar att det var min amalgamsanering som gjorde att flimret försvann. Är snart 73 år. Tycker man borde prata mer om och kanske forska mer på det här med bakterier som kan ta sig till hjärtat och att man kan kolla med tandläkaren ifall man har någon dålig tand eller rotfyllning som spökar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons