Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Spasmangina/syndrom X

Hej! Jag har spenderat ett par dagar på sjukhus efter att ha haft tryck i bröstet och jobbigt med andningen. Man misstänkte hjärtinfarkt/kärlkramp, men blodproverna och EKG såg bra ut. En liten avvikelse i arbets-EKG:t föranledde dock fler underökningar och jag fick genomgå en kärlkransröntgen, som visade att allt såg bra ut, fina kärl utan pålagringar och inga förträngningar. Dessutom gjordes lungröntgen och scintröntgen och allt såg bra ut, inga proppar i lungorna. Fick ett par "attacker" under tiden jag var på sjukhuset och de visar inget på EKG, syrgas hjälpte mig dock. Blev hemskickad med en burk nitromex och blodförtunnande medicin och inga förklaringar. Min mamma lider av syndrom X eller spasmangina, nu undrar jag om det kan vara det jag har. Mina "attacker" är inte akut smärtsamma, mer som en våldsamt press på bröstbenet och så blir jag tungandad, det känns som om luften jag drar ner i lungorna inte innehåller tillräckligt med syre. Någon som känner igen sig eller lider av Spasmangina/syndrom X som har lust att berätta mer om sin upplevelse?

Jag har spasmangina och du får gärna sända ett meddelande till mig:-) Kram


Hei! Jeg er en kvinne på 28. Hadde en hard fødsel for akkurat 2 år siden, og i kjølvannet av dette begynte jeg å få brystsmerter(trykk/press/klem), samt stramming oppover i hals. Blir da også ekkelt å puste.Kan få det både i hvile og i aktivitet. Kommer ofte ved stress. Jeg ble sendt til sykehuset i aug 07, og ble lagt inn på observasjon pga uspesifikke EKG-forandringer. Gjennomgikk der sykkeltest,ultralyd,samt angiografi. Kunne ikke finne avleiringer i årene inn til hjertet. Ble diskutert spasmeangina, og det har ikke blitt utelukket. Har ikke fått noe medisiner, selv om nitro hjalp på smertene da jeg var innlagt. Jeg er mildt sagt LIVREDD, og plages ofte med dette ubehaget. Kraftige anfall med skikkelig stramming oppover hals og press i brystet kommer i perioder, for så å kunne være borte ei uke eller to.En hjertespesialist sa han kunne skrive ut nitro til meg, men jeg en småbarnsmor på knappe 28 har IKKE lyst til å måtte være avh. av hjertemedisiner. Jeg vil ikke være under kategorien hjertesyk,for hjertet mitt er helt i orden! Men noe riv ruskende galt er det allikevel. Dersom det er spasmeangina(kramper i årene), er dette en reversibel tilstand. Den fører til at årene åpner seg selv når det blir såpass mye mindre oksygen enn det som trengs. Således er dette en slags egen selvopprettende sak. Men dette gjør meg skikkelig redd. I tillegg til at jeg har hatt litt angst tidligere,føler jeg at jeg ikke blir tatt skikkelig på alvor. Jeg kjenner angst meget godt, og DETTE er ikke angst. Man får ikke ekg-forandringer av angst. De fleste leger avfeier spasmeangina som noe ufarlig,men ubehagelig, på lik linje med migrene. Ubehagelig? Ja,jeg må jo legge meg ned når det skjer. Det hindrer meg kraftig i hverdagen. Det kan jo ikke være bra for hjertet på lang sikt. Jeg har bl.a masse allergi /noe matintoleranse/candidaopphopning i kroppen. Sår på tunga til stadighet. Det må jo være NOE som forårsaker disse krampene. En ubalanse/mangel på mineraler/vit etc. Jeg tar magnesium-tilskudd og b-vit. Vil VELDIG gjerne ha kontakt med flere som har det sånn!!! -livredd-


Hej! Jag är 29år och tror att jag kanske äntligen hittat ett namn på vad jag känner i bröstet...? Spasmangina. Har ända sedan jag var liten haft besvär. Har sökt flera gånger men blir inte tagen på allvar. Jag är för ung för att ha hjärtproblem. Är smal och hälsosam och mår bra för övrigt. Men ibland, oftast när jag stressar, eller snarare när jag kopplar av efter en stressig dag/period får jag fruktansvärt ont i bröstet, strålar ut i ryggen och upp i halsen. Brukar få ont i käken också. Har grort EKG vid ett tillfälle, men det visade inget. När det är som värst kan jag inte ens ta mej till ur sängen för att ringa på hjälp och är då nästan säker på att det är kört. Riktigt rejäla anfall har jag nog bara haft en handfull, men jag får nästan alltid problem när jag stressar, både privat och på jobbet. Min bror och mamma har likande besvär, men inte lika kraftiga attacker. Kan det vara ärftligt? Snälla, vad tror ni? Tacksam för svar.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons