Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Socker orsakar hjärtinfarkt, stroke och alzheimer?

Min egen kommentar på Per Wikholms text nedan. Ja, sockerkonsumtionen är det som har ökat parallellt med dessa sjukdomar. Tror man på detta så är det enkelt att göra förändringen som kan ge ett längre och friskare liv. Sockerskadat (glykerat) LDL-kolesterol ger kärlskador Det är lika bra att du lär dig detta ord en gång för alla: "Glykering". Det är ett ord du kommer att få höra mer av framöver allteftersom nya rön kommer om vad som orsakar hjärtkärlsjukdom, stroke och sjukdomar som alzheimers. Glykering är en process där socker kemiskt reagerar med proteiner. Det är samma process som gör att ett bröd blir frasigt på utsidan om du penslar det med vispat ägg eller vatten men när detta sker i din kropp blir resultaten inte lika trevliga. Nu visar en studie att glykerade LDL-partiklar lättare fäster vid kärlväggarna och riskerar att bygga upp plack som i slutändan kan ge hjärtinfarkter eller stroke. Glykeringen leder till att LDL-partikeln minskar i storlek och blir "kletigare" och därmed riskerar att fastna på kärlväggen. Forskarna har döpt denna form av LDL till MGmin-LDL och den beskrivs som "ultra-dålig" på grund av dess egenskaper. Den gamla hypotesen om hur hjärtinfarkt uppstod handlade om att mättat fett och kolestreol slammade igen artären ungefär på samma sätt som det blir stopp i ett avlopp. Den ledde fram till de nuvarande kostrekommandationerna om att dra ned på konsumtionen av mättat fett och kolesterol. Men nyare hypoteser lyfter fram en helt annan bov i dramat - nämligen socker. Det är ett högt blodsocker som orsakar glykering i stor omfattning. I själva verket är det test som utförs för att mäta diabetikers så kallade långtidssocker, HbA1c, just ett mått på hur mycket hemoglobinet har glykerats. Det finns ytterligare en aspekt på glykering värd att nämna. Sockerarten fruktos orsaker cirka 10 gånger mer glykering än vad glukos gör. Vanligt vitt socker består till 50 % av fruktos. Den explosionsartade ökningen av sockerkonsumtionen under 1900-talet skulle därmed kunna förklara den epidemi av hjärtsjukdom som drabbade västvärlden under 1900-talets mitt. Tyvärr har även galaktos i mjölksocker samma höga glykerande effekt som fruktos (mjölksocker, laktos består av 50 % glukos och 50 % galaktos). Om du vill läsa på mer om glykering och blodsocker så har LCHF.se-medarbetaren Erik Edlund tidigare bloggat om detta här på sin blogg Matfrisk. http://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/%C3%A4ggpenslat_br%C3%B6d_och_l%C3%A5ngtidsblodsocker Den amerikanske LCHF-komikern Tom Naughton, alias Fat Head har bloggat om studien här (engelska). http://www.fathead-movie.com/index.php/2011/06/27/super-sticky-cholesterol-and-diabetics/ I Science Daily kan du läsa mer om studien här (engelska). http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110526204953.htm Kommentar: Som sagt - lägg ordet glykering på minnet. Lågkolhydratförespråkaren Greg Ellis har skrivit en bok på engelska om detta - The Glycation Factor som jag varmt rekommenderar. Mer om den kan du läsa här. http://www.byebyecarbs.com/books/the-glycation-factor/ /Per Wikholm http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/7670/Sockerskadat-glykerat-LDL-kolesterol-ger-karlskador.aspx

Fler kanske behöver läsa detta.

Annons
Annons
Annons