Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Forumtråd: Järnbrist med normalt Hb?

Jag (kvinna, 43) har haft smygande symptom väldigt länge. Trötthet, yrsel, av och till kognitiva symptom, dålig blodcirkulation och blodtrycksfall som inte ger med sig, irritabel, ljudkänslig, rastlösa ben, mm. Det är hämmande på min aktivitetsnivå. Jag orkar ingenting.
Kollade värden i somras och då var Hb normalt men järndepåerna låga (8, ref är 7-120 enl utskriften). Doktorn tyckte att inte att det kunde förklara mina symptom men hon hade inga andra idéer. 
I feb kollade jag värden igen pga kroniska magproblem. Tog inte ferritin då (depåer), men Hb var fortfarande normalt. Någon timme efter provet höll jag på att svimma och kände mig så resten av dagen. Påföljande två veckor kämpade jag hela tiden med yrsel och blodtrycksfall. Började då ta Niferex järntabletter. Efter ca två veckor piggnade jag till ordentligt, yrseln försvann. Men fick även hemska smärtor i magen och bröstet (magsyrareflux) och tvingades sluta med järnet. Nu har det gått ett par veckor igen och jag är sämre än nånsin. 
Ska till doktorn snart igen, en annan doktor. Är bara så rädd att det ska bli sådär goddag yxskaft igen och doktorn bara ska titta på siffran och inte mina symptom. 
Är det nån som har erfarenhet av järnbrist med normalt Hb?

Gränsen för normalt järnvärde går vid 8. Du skriver inte vad du senast hade i hb värde men att det var normalt. När jag hade sådär fick jag testa blodvärdena ofta och när båda värdena var under det som kalls normalt fick jag järn i injektioner. Man måste ju ta reda på varför man förlorar blod. Jag fick lämna avfgöringstest och det var blod  i  avföringen. Då fick jag genomgåå en gastroskopi  s k man för ner slangar genom matstrupen ner i magsäcken och kan på en bildskärm se om man har sår i  Magsäcken som blöder. Jag fick också genomgå en undersökning där man tittar upp i tarmen och ser på en bildskärm om allt ser normalt ut. Det är viktigt att få en remiss till Gastromottagning för att göra dessa undersökningar och att lämna avföringsprov. 

Karta från h


Tack för svar!
Mitt Hb:
2011: 1422013: 1352014: 132
Tog nya prover idag, Hb, ferritin, transferrin mm. Jag har gjort gastroskopi och doktorn såg inget onormalt utöver ett hiatusbråck jag haft i alla år. På måndag ska jag göra en koloskopi. 


Hej! Jag har också normalt hb men låga järndepåer. Mitt ferritin låg på 32 vilket kan vara jättebra värde för en del men för mig var det katastrofalt. Hjärtklappning för minsta lilla, kalla händer och fötter. Värmepåslag i kroppen följt av frossa mm mm konstiga symptom samt den förlamande orkeslösheten. Min läkare rekommenderade järntsbletter av märket Holistics som finns på hälsokostbutiken. Det skulle ge mindre biverkningar än exv Niferex. Jag har inte haft några obehag. Tar även holistics c vitamin för att öka järnupptaget. Har läst att ferritin under 50 innebär att man behöver tillskott. Lycka till!


Jag fick veta att mitt Hb är 115 , järn ligger på 9 , Ferritin 10 , Transferrin 307 ? jag har även posetivt F-hb ,
Jag har gjort en kapselundersökning där dom såg en massa sår i tolvfingertarm plus en sårig knöl övergång tjocktarm/tunntarm. I mars ska dom göra en Tarmcancer scanning och ta biopsi. Känns lite nervöst.
Någon som känner igen sej?


Tror inte att läkare är insatta i symtom!
Jag har ett järnvärde på 6 men mitt HB var normalt. Dock hade jag alla symtom du har och när jag inte åt/eller tog min järntablett så kom alla symtomen tillbaka. Man kommer göra en koll på mig om 2 mån eller 3.

När jag berättade för en annan läkare om att jag blev bra av att ta järntabletter så klappade hon mig på axeln som jag var ett barn och bad mig att sluta tänka psykiskt på detta. Ehh vah? Hur kan fysiska symtom ligga i huvudet?


Hade järnvärde 15 och kraftiga problem med värk i kroppen trött och restless legs varje dag en läkare tyckte det var lågt och kunde ha samband med benen. Fick jätntabletter och efter redan två veckor var myrkryp i benen borta och värk och trötthet! Känner mig som en ny människa.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons