Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Forumtråd: Hur kan jag vara säker på att det faktiskt är panikångest?

Fråga om panikångest
Jag har åkt in akut två gånger för andnöd och hårt tryck över bröstet. Det här är det absolut mest obehagliga jag varit med om, i alla kategorier. Det har hänt både innan och efter där jag valt att inte åka in. Det känns tveklöst som jag ska dö och när det händer i sömnen blir jag livrädd och kan inte somna om. Båda gångerna har läkarna på akuten sagt att dom tror att det är panikångest. Första gången trodde jag inte ett ögonblick på doktorn och gick därifrån storgråtande för att hon trodde jag bara hade ”lite ångest” när jag klart och tydligt kände att mitt hjärta stannade och hade otroliga problem med andningen. Andra gången det hände gjordes även ett EKG som inte visade något alls och då lyssnade jag mer på läkaren och tog till mig det hon sa även om jag delvis kände mig på samma sätt som gången innan. Det kom som en helt total överraskning. För mig var det extremt otänkbart att jag skulle ha panikångest. Jag har inga problem med min ekonomi, bor i ett hus med sambo och barn och med ett jobb som är allt annat än stressigt, snarare är det långtråkigt och enformigt. Jag började läsa på om det lite och visst stämmer symptomen för panikångest även in på mina episoder men ändå inte helt riktigt. Jag får fullständigt svårt att andas, tryck över bröstet och i huvudet, känner att hjärtat stannar under flera sekunder, ibland ännu lite längre och sedan oregelbundna hjärtslag under lång tid framöver. Efter det kommer en hetta i huvudet som håller i sig ca 2 min för att sedan strax därefter gå över i en helt galet extrem frossa i hela, går inte att jämföra med någonting annat alls. Dessutom kommer det här helt som en blixt från klar himmel, det kan komma både när jag sitter i bilen eller när jag sitter hemma och läser en tidning. Eller när jag är på middag med vänner. Det är inte i trånga utrymmen, på fulla torg eller på ställen där det känns som om man inte kommer ut och det finns inget mönster på när det här kan tänkas ske.
Min fråga handlar egentligen om hur jag kan vara säker på att det faktiskt är panikångest? Även om jag såklart gärna vill tro på läkarna har jag så otroligt svårt att inte tro att det är något mer allvarligt fel eftersom jag inte känner mig det minsta stressad och när det väl händer är jag övertygad om att jag ska dö. Mvh Orolig

Hej!
Jag har haft panikattacker från och till under de senaste tre åren och jag är hundra procent på att det är detsamma som du har. Nu har jag dock mått bättre med färre attacker.

Under det första året var jag säker på att jag skulle dö varje gång, hjärtat "stannade upp" och slog i otakt, kändes som att luften försvann, yrsel, illamående, fruktansvärda svettningar och mycket mer, allt detta kunde komma när som helst, var som helst.

Jag tycker du ska prata med din läkare mer om hur du ska gå tillväga med att bli av med panikångesten, för det är verkligen inte bara "lite ångest". Det är fruktansvärt jobbigt att leva med i längden och ju fortare du tar tag i problemet ju fortare blir du av med det.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons