Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Forumtråd: Förmaksflimmer fel i hjärtklaffar och sömnapné kan hänga ihop

Jag är 72 år, man. Har haft förmaksflimmer i någon grad hela livet. Kronisk de senaste årtiondena. Förstorade förmak och förmaksöppningar som följd. Läckage i båda segelklaffarna som blev mer akut några år sedan. Opererades drygt två år sedan, och klaffarna fungerar närmast perfekt nu, säger hjärtläkaren. Förmaksflimret och förstorade förmak kvarstår dock.
Något år efter operationen upptäcktes att jag led av allvarlig form av sömnapné, 20 andningsstopp per timme och syresättning som värst 80%, en livsfarligt låg nivå. Jag fick sedan en CPAP apparatur, som jag måste använda alla nätter. Har använt det ett år nu. Det stoppar sömnapnéerna och syresättningen är normal.
Jag var nyligen i en ultraljudsundersökning av hjärtat. Till även doktorns förvåning hade förmaksstorleken minskat med 25% från året innan, en bra bit mot det normala, och på så pass kort tid. Jag väntar med spänning nästa undersökning om ett år.
Jag kan rekommendera en sömnapné undersökning till alla hjärtpatienter. Initiativet till undersökningen var mitt eget, fast man kan vänta sig att läkaren tar initiativet. Nytt även för läkare?
Någon annan som har motsvarande erfarenheter?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons