Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Blå läppar, svårt att andas, kramper

Hej!
Är en kvinna i 30-års åldern som brukar vara mycket fysiskt aktiv och full av energi. Tills jag för ett par månader sedan plötsligt fick kraftiga kramper i vad som kändes som hjärtat. Det kändes som om någon kramade hårt om hjärtat, och så ilade det ut smärta i ryggen och upp i nacken. Det varade bara några minuter, men blev rätt dålig efter det. Fick ett par till krampanfall och sedan började det långsamt bli allt tyngre att andas. Tappade konditionen helt, orkade inget osv. Till slut blev det ambulans. I ambulansen togs ett ekg, och de sa att det verkade vara något fel och att man skulle ta ett nytt ekg när jag kom in. Inne på sjukhuset satte de in syrgas ett par timmar och det hjälpte. De tog en slätröntgen på lungorna som var ok, samt lite blodprov och ämnesomsättningsprov. Sedan tyckte läkaren att det var ok att jag åkte hem, han var helt säker på att det var ämnesomsättningen som var problemet. En sköterska mumlade något om att det kunde vara en lungpropp, men det kollades inte upp, och man tog inget nytt ekg. En annan sköterska sa att man inte kunde skicka hem någon som behövde syrgas, men läkaren tyckte att läget var ok. Var ganska "borta" och märkte först när jag kom hem att han hade glömt kvar en nål i armen på mig. Han hade dessutom glömt att skriva ut mig. Belastningen på akuten var rätt hög den kvällen.
Var rätt borta ett par dygn efter att jag kommit hem, men blev sedan lite lättare att andas. Provsvaren kom, det var inte ämnesomsättningen. Tänkte att det skulle gå över, men istället blev det sämre igen. Blev ordentligt blå om läpparna, naglarna och så fort jag ansträngde mig fick jag kramper i bröstet och flåsade. I hopp om att det kanske var någon infektion gick jag till vårdcentralen. Han reagerade på provsvaren, att jag var blå och kall men sa att jag var för ung för att vara sjuk, men att det nog var någon form av syrebrist. Han gissade på Raynauds fenomen (vita fingrar) eller ämnesomsättningen. Det togs ett nytt viloekg, sänka samt ämnesomsättningsprov. Ekg var normalt. Blev snabbt sämre och till slut sängliggande större delen av dygnet. Kroppen blev kall och förlorade känseln i benen, de blev också blå. Hittade en sida på nätet där en kvinna beskrev exakt samma symptom, hon hade hjärtsvikt. Trodde inte att jag hade det, men hon hade tips om hur man kunde öka blodcirkualtionen i benen så gjorde likadant. Plötsligt kunde jag dessutom andas bättre och kramperna i bröstet minskade. Hörde av mig läkaren för att höra om provsvaren och berättade samtidigt om benen. Han sa lite kort att ämnesomsättningen och sänkan var normala och att hans slutdiagnos var raynauds fenomen i kombination med stress. Hade en ganska rejäl knäskada där knäet gick ur led strax innan allt det där med kramperna började, frågade om det kunde ha något med saken att göra men det tyckte han inte. Det var väl ungefär slutet på historien. Är fortfarande väldigt dålig. Blir bättre av värme, ökad blodcirkualtion och vilar (fysiskt) en stor del av dygnet. Blir kraftigt sämre av kyla och ansträngning.
Dock har en specialistläkare (som vi känner) på eget initiativ kollat upp saken, och han säger att min läkares diagnos är omöjlig, att man helt enkelt inte kan få vita fingrar i benen osv. Däremot trodde han att det kanske kunde vara en inflammation i kärlen eller liknande, och tyckte att min läkare borde skriva en remiss till kärlkirurgin. Nu är han inte själv specialist inom just det området, men han har ju kontakter och tillgång till information. 
Vet dock inte om jag är så pigg på att gå tillbaka till min läkare, han verkar ha bestämt sig. Dessutom litar jag inte riktigt på dem, de ställer väldigt många feldiagnoser. Min mamma fick tex veta att hon hade en muskelinflammation. Egentligen hade hon cancer i hela kroppen. En vän till familjen hade slitit av en sena, men det tog dem 6 månader att upptäcka det. Osv osv.
Är det möjligen någon som känner igen sig i mina symptom och har någon aning om vad det skulle kunna vara? Kan sådant här gå över av sig självt? Och är det (rent hypotetiskt) någon idé att gå till en ny läkare? Är intresserad av vad andra har för erfarenheter.
Tack på förhand och ursäkta för den långa texten. :) 
Mvh M
 

Hej, har cirkulationsproblem, ( raynauds i händer o fötter vilket jag själv insett) och "känsliga kärl" enligt min läkare nr 20 på fem och ett halvt år som det gått sedan jag först sökte för besvären. :-(. Hon säger att jag ska undvika det som triggar det. Mitt råd är att gå till en privat hjärt o kärlspecialist. Har själv varit hos en privat reumatolog för 1,5 år sedan i andra änden av landet där jag fick adekvata råd och eventuell diagnos. Ska tillbaka när jag får råd. ( tror att jag har vaskulit) Får krampliknande anfall och mycket sämre kondition när temperaturen går under nollan.
Jag tar acetylsalisylsyra med koffein 125-250 mg två ggr per dag och det gör stoooor skillnad för mig. ( bamyl koffein brustablett) Kanske ngt du kan prova. Det används av folk som har åderförkalkning/högt blodtryck. Vanlig dos är dock 75mg. Kanske bättre utan koffein för dig. Borde prova det först.
Tror nog att det kan ha varit hjärtsvikt för dig. Mina problem började likadant som för dig 1997, (då jag var 29) o har sedan återkommit med några års mellanrum för att sedan bli konstant 2010. 
Träna absolut inte så att du får upp flåset. Promenader o cykling i lungt tempo max. Märkte att jag mådde bättre av kaffe och läste i en bok att oljorna i kaffet får blodkärlen att slappna av så nu dricker jag en kopp kokkaffe /dag. Obs filterkaffe filtrerar bort oljorna. Prova vegetarisk kost o havregrynsgröt. Denna kost gör också mkt  skillnad för mig.
Vet att det gått en tid sedan du skrev men med tanken på hur lång tid det tar inom vården idag så.....
Kram 
/Svartakatten

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons