Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Är folk rädda att ändra ståndpunkt?

Jag har nyss läst ut Gary Taubes bok "Varför blir vi feta och vad ska vi göra åt det". Kaptitlet "Vad en hälsosam kost består av" förklarar varför vi inte ska akta oss för fett i maten när det gäller kolesterol och hjärtsjukdom utan det är kolhydraterna som ger allt som är förknippat med högre risk för hjärtsjukdom (inkl diabetes och demenssjukdomar, samt troligtvis även vissa cancerformer). Be dom som ger råd om att äta fullkorn, lättmargariner, lite mättat fett osv visa på en enda riktig studie som visar att man ska minska på fettet? Samtidigt går flera stora organisationer (FN´s mat och jorbruksorganisation, Cochrane institutet, WHO osv och tar bort att det finns en koppling mellan fett (speciellt mättat fett) och hjärtsjukdom. Alla som borde säga något hör detta..Men håller tyst och låtsas som om inget hänt. Varför? Jag tror man bara vill tysta ner allt som bevisar att man haft riktigt fel sedan 1984. Kolhydrater höjer triglyceriderna. Det vet alla om Kolhydrater höjer andelen små täta LDL som är de som sätter sig fast i kärlen. Det vet alla om. Fett höjer HDL, det goda kolesterolet. En fettrik kost kan inledningsvis höja kolesterolet totalt under tiden man går ned i vikt. Detta eftersom både lagrat kolesterol och ketoner går ut i blodet från fettcellerna. När man väl gått ner till normalvikt så blir ens kolesterolvärde ofta lägre än innan på lågkolhydratkost. .Man ska alltså inte vara orolig eftersom detta är naturligt. Lågkolhydratkost sänker blodtrycket och blodsockret. Osv.

Vill att fler läser detta och en massa mer. Det finns så mycket förlegat som bara mår bra av att igrågasättas.

Annons
Annons
Annons