Forum Hjärt- & kärlsjukdom


Forumtråd: Aorta

Jag undrar om ngn har erfarenhet av problem med aortan. Läkare hittade vid rutinkontroll blåsljud på hjärta. Remiss till ultraljud av hjärta. Fått provsvar från husläkare att doktor som analyserat ultraljud har hittat "utvidgad aorta och svikt på aortaklaff". Därför har jag fått tid för konsultation hos kardiolog. Vad kan man förvänta sig? Ngn som haft liknande scenario?

Hej,
Det låter som om Du har en aneurysm (utvidning av aortan). Det beror lite på hur stor utvidgningen är. Skulle den vara mer än 50 mm kan det nog vara läge att börja överväga ett ingrepp. Jag rekommenderar starkt att Din läkare remitterar Dig till hjärt- och kärlkirugen och låter dem titta på vad det är. Själv har jag en aortadissektion och en aneurym (48 mm) men jag tränar för långdistanslöpning och triathlon samt pendelcyklar till jobbet året runt, 21 km enkel väg och är 60 år. Det behöver inte betyda världens undergång men det handlar om att ha en bra koll på det. Vilket Du kommer att få om Du har en aneurysm. 
Jag vet inte hur Din status är och hur aktiv Du är men att röra på sig är inte fel men mer lågintesivt. Man behöver inte köra tunga intervallpass eller tröskelpass. 


Vår 67-årige vän fick oväntat mycket svullna fötter och bytte ut skorna till tofflor. Ingen anade att det skulle kunna vara något farligt.

Två dagar senare slog aortan till med fruktansvärda smärtor och han avled senare samma kväll.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons