Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här krossas myterna om förmaksflimmer

Det är lätt att bli förvirrad i djungeln av all den information som går att hitta kring förmaksflimmer – inte minst på nätet. Vad ska man egentligen tro på, vad är rätt och vad är fel? Här reder vi ut sanningen bakom några av de vanligaste myterna.


Lovisa
Publicerad den: 2017-02-24

Annons

Du kan få förmaksflimmer av kaffe 

Svar: Det finns ingen koppling mellan att dricka kaffe och förmaksflimmer.   

Du känner alltid när du har förmaksflimmer 

Svar: Mellan 25-40% av människor som har förmaksflimmer har inga symptom före sin diagnos. Detta gäller framför allt för äldre patienter. "En patient kan komma in för en rutinmässig läkarundersökning där deras läkare upptäcker att hjärtat slår ojämnt." 

 

Annons
Annons

Andra människor kanske inte inser att de har förmaksflimmer, men "de vet att något inte är helt rätt", till exempel att orken har försämrats. 

Den största risken med förmaksflimmer är att du kan få en hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp 

Svar: Det är lätt att förstå att människor med besvärliga symtom av förmaksflimmer är rädda för detta. I själva verket är den största risken vid förmaksflimmer blodproppsbildning med stroke som möjlig följd (om blodproppar förs via blodströmmen till hjärnan). Alla med förmaksflimmer har inte en hög risk för stroke, men många har. Behandling med blodförtunnande läkemedel har en mycket god skyddseffekt mot stroke. 

Förmaksflimmer är livsfarligt 

Svar: Det kan vara fruktansvärt skrämmande när ditt hjärta slår oregelbundet. Den goda nyheten är att förmaksflimmer vanligtvis inte ett livshotande tillstånd. Men om förmaksflimmer inte behandlas, kan sjukdomen leda till hjärtsvikt eller stroke, som kan vara dödlig. Därför bör du diskutera vilka behandlingsalternativ som är aktuella för dig. Ett välbehandlat förmaksflimmer behöver inte ha så stor inverkan på livskvaliteten.   

Diet och livsstil kan inte påverka förmaksflimmer 

Svar: Alkohol tillsammans och andra droger kan utlösa förmaksflimmer. Övervikt och diabetes ökar risken för förmaksflimmer. Och salt mat kan höja blodtrycket, vilket i sin tur skulle kunna framkalla förmaksflimmer. 

Annons
Annons

Du får inte motionera när du har förmaksflimmer 

Svar: För de flesta människor är detta falskt. Motion är gynnsamt för personer med förmaksflimmer, så länge deras puls inte blir för hög.  

Man behöver inte ta sin medicin mot förmaksflimmer när man inte har attacker 

Svar: Det är faktiskt riskfyllt. En viktig del av behandling vid förmaksflimmer är att förebygga blodproppar så att sluta ta dina läkemedel, om inte din läkare har sagt till dig att göra det, är inte en god idé. Det kan öka risken för stroke. 

Tala med din läkare om du har problem med dina mediciner eller om du undrar om du fortfarande behöver dem. 

Texten är faktagranskad av: Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi

Källor: ESC Guidelines 2016 samt EHRA position paper 2017

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-27 15:45 (7 år sen)

    Känner viss osäkerhet men jag har diagnostiserats för hjärtflimmer, men jag har aldrig haft s k attacker. Min puls är oregelbunden men aldrig högre än ca 85-95 slag/min trots ansträngning. Inget som upplevs psykiskt el fysiskt men är ung. som 2,3,4 slag och ett uppehåll.., 2,3,4,5 slag uppehåll,.. 2, 3, uppehåll osv osv.

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-3 16:56 (7 år sen)

    Tack Matilda för din kommentar. Kram

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-3 06:08 (7 år sen)

    Till wilhelm1, ang kosttillskottet aktiv syn, funkar det med andra mediciner? När märker man förbättringar? Vad har ändrats mer än synen?
    Hälsn Inger

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-2 09:57 (7 år sen)

    Helena. Hjärtklaffsinsufficens. Du har alltså en klaff som läcker, men som inte är bytt, ändå får du flimmer. Vad man lär sig. Tack.

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-2 04:27 (7 år sen)

    Jag har haft förmaksflimmer i ett år och fått veta att jag även har hjärtklaffsinsufficens. Hur gör man då?

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-1 22:10 (7 år sen)

    Jag måste fråga om en sak. Jag hade inga som helst problem med någonting i och kring hjärtat innan hjärtklaffsbytet. Flimret började någon månad efter operationen och att orsaken skulle vara avskurna nerver som gör att hjärtnerver missar sin invanda lunk. Hjärtflimret är alltså en kirurgisk biverkan.

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-1 15:45 (7 år sen)

    Riktigt usel artikel - skrämmande usel, eftersom inte ORSAKEN till hjärtflimmer och arytmier tas upp. ORSAKEN till att de uppstår är att hjärtat kräver t3 för att fungera normalt och det tar ni inte ens upp. Ni borde fokuserat artikeln på att detta löses genom att ge patienterna t3, samt skrivit om dess uppkomst. Problemet förkortas SVES och orsakas av hypotyreos som inte behandlas eller felbehandlas genom att pat enbart ges levaxin istället för det korrekta t3.

  • Avatar Tidigare användare 2017-02-28 11:20 (7 år sen)

    "Bra att någon vågar avdramatisera ett sjukdomstillstånd som ovan."

    Hej.

    Håller med om mycket med inslag skrivarna. Men som det står i artikeln ovan - så "det är bara att välja - antingen mellan hjärtstillestånd, hjärnblödning eller så kanske stroke" - annars är livet som vanligt ;-) för oss med förmaksflimmer! Lika bra med selleri!

    Det är "små potatis" att leva med förmaksflimmer/fladder/arytmier eller hjärtsvikt. Det är bara att fortsätta och HJÄRNTVÄTTA patienterna - då behövs inte heller några läkare, eller hur? Spar istället de höga månadslöner som läkarna uppbär. Det är lika bra att leva på blåbär eller lingon som sänker blodtrycket och ger bättre hälsa.

    "Idag vet de flesta att livsstil, motion, kost och sömn löser väldigt många sjukdomstillstånd."

    Livsstilen är bättre på landet, motion går inte alls om man har MS och förmaksflimmer/fladder/arytmier. Kosten är vidrig med besprutat mat och sallader uppväxta utan svavel och solljus i glashusen i Holland.
    Och förgiftade fiskar i våra hav.

    Vad har vi kvar, då? - Ja, tron på att förmaksflimmer/fladder/arytmier är JU inget att oroa sig för! Det är "nonsens" att tänka på hjärnblödning, stroke eller hjärtstillestånd!

    Kram

  • Avatar Tidigare användare 2017-02-27 23:11 (7 år sen)

    Bra information, men jag känner inte igen mina medicineringar och diagnoserna hos mig är minst tio stycken som mer eller mindre har med hjärtflimmerproblemet att göra.

    Läkaren förbjöd mig att fortsätta med allt som har med statinmediciner att göra.

    Mitt högra öga slocknar med jämna mellanrum där man misstänker TIA-Attacker.

    Jag har fått några hjärtflimmer med den typiska klumpen i halsgropen som är ofarligt enligt läkarna.
    Man har också konstaterat att jag får ögonmigrän ibland, utan huvudvärk men med forsande vatten inne i båda ögonen.

    För ett par veckor sedan slocknade höger öga som blev svart under en längre tid än det brukar göra. Samtidigt blev jag väldigt yr i huvudet och en svag huvudvärk, men allt försvann efter 15-20 minuter. Jag berättade detta för min husläkare som ignorerade mig.

  • Avatar Tidigare användare 2017-02-27 22:19 (7 år sen)

    Så här verkar det vara med jätteindustrin sjukvård/läkemedel.
    Man förstorar riskerna med de flesta sjukdomar, samt övermedicinerar gärna.
    Bra att någon vågar avdramatisera ett sjukdomstillstånd som ovan.
    Idag vet de flesta att livsstil, motion, kost och sömn löser väldigt många sjukdomstillstånd.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.