Undersökning | Hjärt- & kärlsjukdom

EKG

"EKG (elektrokardiografi) är en registrering av hjärtats elektriska aktivitet. Hjärtat är en stor muskel som rytmiskt drar ihop sig för att pumpa blodet runt i kroppen. De signaler som får hjärtats muskelfibrer att dra ihop sig kommer från sinusknuten, ett nervknippe som är hjärtats pacemaker""."

Publicerad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Steen Jensen, kardiolog och överläkare, Blekingesjukhuset, Karlskrona | Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

De elektriska impulser som utvecklas när hjärtat drar ihop sig fångas upp och bearbetas med hjälp av elektrokardiografi. Genom undersökningen får man en bild som kallas elektrokardiogram och som visar avvikelser i hjärtats rytm, hastighet och impulsutbredning.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Vad används EKG till?

De upplysningar man kan få av ett elektrokardiogram kan hjälpa till att diagnostisera olika hjärtsjukdomar. De kan även användas för att värdera effekten av en behandling.

Annons
Annons
  • Vid symptom från hjärtat - andnöd, bröstsmärtor, svimning eller hjärtklappning, till exempel - kan det vara bra att ta ett EKG.
  • Genom undersökningen kan man ta reda på om det finns sjukdom i hjärtats kranspulsådror. Man kan undersöka om det finns risk för en hjärtattack.
  • Man kan undersöka om det finns risk för en hjärtattack.
  • Man kan, genom hjärtats elektriska aktivitet, se om det finns brist på vissa mineraler i blodet.
  • Om man genomgår medicinsk behandling för en hjärtsjukdom, kan EKG användas för att kontrollera behandlingens effekt.
  • Slutligen kan man se rytmrubbningar samt många andra hjärtsjukdomar.

Hur mäts EKG?

Det beror på vad mätningen ska användas till. Normalt tas ett EKG i vila men om man behöver undersöka hjärtats funktion i belastningssituationer, kan man ta EKG medan man sitter på en motionscykel eller springer på ett löpband (arbets-EKG). Det görs till exempel om man misstänker sjukdom i kranspulsådrorna, eller medfödd hjärtsjukdom.

Ibland behöver man komplettera ett EKG med andra undersökningar, som hjärtscintigrafi och angiografi, för att avgöra orsaken till sjukdomen och dennas svårighetsgrad.

UTBILDNING OM SÄLLSYNTA HÄLSOTILLSTÅND: Webbaserad och gratis att genomföra. Läs mer här!

Hur utförs EKG-mätningen?

Före undersökningen bör du berätta för läkaren om du tar någon medicin eftersom det kan påverka hjärtats aktivitet. Ibland ombeds man att inte dricka alkohol, röka eller dricka koffein ett dygn innan undersökningen.

Annons
Annons

Först tvättar man huden med sprit och smörjer på en gel&eacute som gör att elekriciteten leds bättre. Sedan sätter man på elektroder.&nbspEfter undersökningen tas elektroderna och gel&eacuten bort. Det kan ta lite tid innan du får veta resultatet, eftersom det ska analyseras av läkarna först.

Är EKG farligt?

Vilo-EKG är helt ofarligt. Någon enstaka gång kan den högre belastningen när man mäter arbets-EKG ge hjärtbesvär. Undersökningen övervakas därför av en läkare med nödvändig utrustning.