Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brustet hjärta inte bara i sagorna

I alla tider har dikter och sånger skrivits om brustna hjärtan, men först i början av 1990-talet kunde forskare bevisa att en häftig och plötslig sorg faktiskt kan leda till hjärtproblem. I Sverige kan uppåt tusen personer drabbas av brustet hjärta, eller takotsubo, varje år.
Annons

Redan på sextiotalet märkte läkare att antalet hjärtinfarkter ökade precis efter olika katastrofer – en av de första larmrapporterna kom i samband med sexdagarskriget i Mellanöstern. Flera decennier senare insåg man att en stor del av fallen troligen inte var just hjärtinfarkter, även om symtomen var desamma, med bland annat bröstsmärtor och EKG-förändringar. Istället tror forskarna att många av hjärtpatienterna i själva verket hade fått vad man idag kallar brustet hjärta, orsakat av den traumatiska upplevelse de varit med om.

– Patienterna hade varit med om kraftiga emotionella svängningar, som till exempel ett dödsfall som kommer som en blixt från klar himmel, säger Per Tornvall.

Han är docent och forskare kring brustet hjärta och första gången han hörde talas om syndromet tyckte han att det hela lät ganska osannolikt.

Annons
Annons

– Nu tycker jag att sjukdomen är helt galet spännande och fascinerande. Brustna hjärtan finns ju omskrivna redan i bibeln och sjukdomen har funnits där hela tiden, men vi har inte sett den förrän nu.

Sjukdomen leder sällan till döden, och de som drabbats återhämtar sig ofta snabbare från sjukdomen än de som fått en regelrätt hjärtinfarkt. Skillnaden mellan de båda sjukdomarna är att hjärtinfarkter orsakas av förträngningar i kranskärlen, medan brustet hjärta innebär att hjärtats pumpfunktion är nedsatt.

– Det brukar ta omkring en vecka innan man repar sig från den akuta sjukdomen och sedan dröjer det runt några månader innan man är helt återställd. Risken att man drabbas av brustet hjärta en andra gång är liten, säger Per Tornvall.

Fortfarande är dock många av orsakerna till brustet hjärta, eller takotsubo, okända. Vad man vet är att sjukdomen oftast drabbar kvinnor. Upp till en tredjedel av alla hjärtinfarkter hos kvinnor kan vara brustna hjärtan. Just nu forskar Per Tornvall kring möjliga riskfaktorer för att i förlängningen bättre veta vilken behandling de drabbade behöver.

Annons
Annons

– Jag försöker ta reda på hur de typiska patienterna ser ut. Vad har de för mediciner eller för sjukdomar i övrigt? Vad har de för utbildning? Har de fött barn? Är sjukdomen ärftlig?

I sagorna är det brustna hjärtat alltid kopplat till en stor kärlekssorg. Men i verkligheten kan egentligen vilken stark stress som helst utlösa sjukdomen. Enligt Per Tornvall har man kunnat se en ökning av antalet drabbade i Tyskland under en VM-match i fotboll, trots att tyskarna vid det givna tillfället vann över motståndarlaget.

– Det är helt enkelt psykiska, och i viss mån även fysiska, ansträngningar som utlöser takotsubo, säger han.

Fakta: Varför takotsubo?
Takotsubo är japanska för det kärl som bläckfisk fångas i. Fiskeredskapet har fått ge sitt namn åt hjärtsjukdomen eftersom hjärtats vänsterkammare får samma form som kärlet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.