Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hematologi

Lymfkärlsinflammation, lymfangit

Lymfkärlsinflammation, lymfangit, är en inflammation i lymfkanalerna till följd av en infektion som sprider sig från ett inflammerat sår inåt mot de lokala lymfkörtlarna. Lymfkärlsinflammation kallas i folkmun ofta felaktigt för blodförgiftning.


Uppdaterad den: 2022-01-28

Annons

Vad är lymfkärlsinflammation?

Lymfkärlsinflammation, lymfangit, är en inflammation i lymfkanalerna till följd av en infektion som sprider sig från ett inflammerat sår inåt mot de lokala lymfkörtlarna. Mikroorganismer tränger in i lymfkanalerna och orsakar en inflammation som sprider sig snabbt inåt i lymfbanan. I vissa fall kan orsaken vara icke-infektiös, till exempel en allergisk reaktion. Möjliga sjukdomsframkallande mikroorganismer är bakterier, mykobakterier, virus, svamp och parasiter.

Det är inte klarlagt hur vanligt lymfkärlsinflammation är. 

Annons
Annons

Vad är lymfkärl och lymfkörtlarna?

Lymfsystemet utgör ett nätverk av kärl, körtlar och organ som finns i hela kroppen. Lymfsystemets huvudfunktion är att ta upp vätska och protein från vävnader och utrymmen som ligger utanför blodbanan. Lymfkörtlarna har en enastående förmåga att "suga upp" vätska och proteiner som blodkärlen inte klarar att ta upp. Lymfkanalerna ligger djupt i huden parallellt med venerna och innehåller klaffar som ser till att vätskan strömmar åt rätt håll i kroppen. Lymfan dräneras via inåtgående lymfkärl till de lokala lymfkörtlarna där filtrering sker. Därifrån dräneras lymfan vidare via lymfkärl som slutligen tömmer sig i blodcirkulationen.

Orsak

Lymfkärlsinflammation uppstår oftast efter att mikroorganismer har trängt igenom huden och invaderar lymfkärlen och sprider sig till de lokala lymfkörtlarna. Organismerna kan invadera lymfkärlen direkt genom ett hudsår eller som en komplikation till en infektion i till exempel handen eller foten.

Hos personer med normal immunitet är den vanligaste mikrobiologiska orsaken betahemolytiska grupp A-streptokocker. Andra orsaker består av till exempel virus, parasiter, svamp insektsbett eller vaccinationer.

I vissa fall kan skador eller fel på lymfbanorna leda till ansamling av protein och vätska i vävnad, vilket ger lymfödem och styv hud. Detta predisponerar för intrång av mikroorganismer.

Annons
Annons

Symtom och tecken

Lymfangit efter bett på underarmen

I regel föreligger en perifer hudskada eller infektion, till exempel en svampinfektion mellan tårna eller hudinflammation i nedre del av underbenet. Symtom och tecken kan variera, men typiskt är röda strimmor i huden, smärta och snabb spridning mot de regionala lymfkörtlarna som blir svullna och ömma. Feber är vanligt och övriga kroppsliga symtom kan förekomma i form av muskelsmärtor, nedsatt matlust och huvudvärk.

Diagnos

Diagnosen ställs i de flesta fall utifrån en typisk sjukdomshistoria och fynd där det föreligger en röd strimma i huden från ett sår eller inflammation och i riktning mot de lokala lymfkörtlarna. Ibland tas blodprover. 

Behandling av lymfangit

Eftersom bakterierna står för den vanligaste orsaken till lymfangit går behandlingen ut på att eliminera de bakterier som orsakar inflammationen med hjälp av antibiotika. I Skandinavien är den dominerande orsaken streptokocker, eventuellt stafylokocker, som svarar bra på penicillinbehandling. 

Om möjligt ska det berörda området höjas upp och immobiliseras för att minska svullnad, smärta och spridning av infektionen. Om infektionen beror på ett sår är det viktigt att behandla såret så bra som möjligt. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos och förlopp

En lymfkärlsinflammation kan sprida sig snabbt inom några få timmar. Obehandlad eller fördröjd behandling av lymfkärlsinflammation kan leda till att bakterien kommer in i blodet och då kan blodförgiftning (sepsis) uppstå.

Prognosen för en okomplicerad lymfkärlsinflammation är god, och antibiotikabehandlingarna är vanligen mycket effektiv. Det är viktigt att behandla en lymfkärlsinflammation på grund av bakterier snabbt eftersom ett obehandlat tillstånd kan leda till döden.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons