Utomkvedshavandskap

Man talar om en graviditet utanför livmodern då det befruktade ägget sätter sig fast utanför livmoderhålan. Det kallas även för ektopisk graviditet och kan ske i äggstockarna, livmoderhalsen, bukhålan eller, som i de flesta fall, i äggledaren.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

En graviditet placerad utanför livmodern kan i normala fall inte fortskrida, och vid de flesta ektopiska graviditeter utvecklas inte ett foster. I upp till 70 procent av fallen beror detta på kromosomavvikelser som är oförenliga med liv.

Vilka symptom finns på en graviditet utanför livmodern?

De vanligaste tecknen på en graviditet utanför livmodern är:

  • Utebliven menstruation, underlivssmärtor eller smärtor i magen.
  • Blödning
  • Positivt graviditetstest

En graviditet utanför livmodern utvecklar sig från början som en normal graviditet, det vill säga man får övriga normala graviditetssymptom, som till exempel spänningar i brösten och illamående. Några har dock inga symptom överhuvudtaget och misstänker därmed inte själva att de är gravida. Blödningen kan vara svag som spottblödning eller så kan man få bruna flytningar. Men man kan också få en menstruationsliknande blödning.

Annons
Annons

Om man är gravid och har haft långvarig molande värk i underlivet, som regel på den ena sidan, underlivssmärtor eller smärtor i magen som uppstår plötsligt, skall man alltid kontakta en läkare. Detta är viktigt, då en graviditet utanför livmodern kan vara livshotande.

Vad kan man göra själv om man misstänker en graviditet utanför livmodern?

Om man är gravid och får ovanstående symptom skall man snarast kontakta en läkare. Får man starka, outhärdliga smärtor, antingen i underlivet eller i magen, skall man ringa efter en ambulans.

Hur ställer läkaren diagnosen?

Graviditetstestet är alltid positivt men det kan vara mycket svagt positivt. Vid en gynekologisk undersökning kommer livmodern ofta att vara mindre än den borde vara för den motsvarande graviditetslängden. Läkaren kan eventuellt känna en öm utfyllnad som utgörs av utomkvedshavandeskapet. Om läkaren inte kan se graviditeten i livmodern kommer det därför att finnas en misstanke om att graviditeten är utanför, eller att det kan röra sig om en tidig spontan abort. I några fall kan läkaren direkt se att graviditeten är utanför livmodern vid en ultraljudsundersökning.

Annons
Annons

Om man är opåverkad, eventuellt med lätta underlivssmärtor, och det inte blöder i bukhålan, kommer läkaren att välja att avvakta ett par dagar, då hälften av graviditeter utanför livmodern upphör utan hjälp av behandling utifrån. Man mäter hCG i blodet som vid normala tidiga graviditeter fördubblas över cirka 2 dygn. Om hCG däremot inte stiger normalt, samtidigt som man har ovannämnda symptom, tyder det på en graviditet utanför livmodern.

Hur behandlas en graviditet utanför livmodern?

Om man har ihållande underlivssmärtor och början till blödning i bukhålan eller om graviditetshormonet hCG är onormalt, kommer läkaren att göra en titthålsundersökning (laparoskopi) för att lokalisera graviditeten och operera bort den. Detta görs genom tre små snitt på cirka två centimeter: ett snitt i naveln och två snitt i huden över blygdbenet. I vissa fall måste man dock ta bort graviditetsprodukten vid öppenkirurgi/operation. Detta genomförs vid ett bikinisnitt i huden över främre delen av bäckenbenet. När läkaren måste välja öppen kirurgi är det som regel på grund av tekniska svårigheter vid titthålsundersökning eller om den inre blödningen i bukhålan är okontrollerbar.

En medicinsk metod för behandling av graviditet utanför livmodern är behandling med methotrexat. Detta är ett cellgift som hämmar cellväxten i graviditetsprodukten, som då upphör. Fördelen med en medicinsk behandling är att man slipper en operation, som ju inte är riskfri och dessutom ökar risken för en ny graviditet utanför livmodern. Medicinsk behandling med methotrexat är dock på försöksbasis och kan ännu inte erbjudas som rutinbehandling.


Annons
Annons
Annons