Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 9


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Livmodern är stor som en apelsin och i det här skedet kan du kanske känna den som en liten bula över blygdbenet. Kom ihåg att din arbetsgivare är skyldig att ge dig en arbetsmiljö som passar dig under graviditeten. Om du har arbetsuppgifter som inte är förenliga med graviditet är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla en miljö som är lämplig för detta, till exempel genom att ge dig andra arbetsuppgifter. Om det inte går att ordna en sådan arbetsmiljö har du rätt att sjukskriva dig. Läs mer.

Annons
Annons

Fostret

Nu har barnet kommit så långt i utvecklingen att man inte kallar det embryo längre. Från och med nu är det ett foster. Alla vitala organ har skapats och hjärnan växer snabbt denna vecka. Ögonen går att se tydligt, men de är täckta med ett tunt hudlager som senare blir ögonlocken. Örats utsida har fått den form det ska ha, och detsamma gäller överläppen. Naglarna börjar synas, men de når inte fingertopparna förrän i slutet av graviditeten.

Fostret är nu 25–35 mm långt. Risken för missbildningar har avtagit.

Fostervattensprov

När man tar fostervattensprov tas en liten mängd fostervatten ut och analyseras. Provet tas genom att man för in en tunn nål genom huden på mammans mage och vidare genom främre livmoderväggen in till hålrummet med fostervatten. Man använder sig av ultraljud under hela proceduren för att se att nålen inte går in i fostret.

Fostervattensprov tas bara undantagsvis. Huvudorsakerna till att man tar ett prov är risk för ärftliga sjukdomar hos fostret eller om den gravida kvinnan är 38 år eller äldre. Själva provet utförs på de flesta kliniker i Sverige från den femtonde graviditetsveckan. Läs mer.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons