Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 8


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Mamman

Kanske är du täppt i näsan? Även om det inte är något större problem så är du inte ensam om det. Var tredje gravid kvinna drabbas av täppt näsa. Dessutom är det ganska vanligt att blöda näsblod. Det är slemhinnorna i näsan som svullnar upp och gör det svårt att andas normalt. Ett gott råd som kan hjälpa om natten är att ha det svalt i sovrummet.

Embryot

Embryot har fått armbågar och kan böja både dem och knäna. Fingrar och tår börjar synas, och matspjälkningssystemet fortsätter att utvecklas. Embryot kan flytta sig om man rör vid det genom livmoderväggen. Embryot är nu cirka 22 mm långt och väger cirka 4 g.

Graviditetskontroller

Graviditet är ingen sjukdom. Om modern är helt frisk och inte utsätts för några farliga påfrestningar eller sjukdomar under graviditeten är också resultatet av en graviditet nästan alltid normalt. Men även om onormala händelser är undantag vet vi alla att olyckor och oväntade komplikationer förekommer. Läs mer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Annons