Intresseområden sparade.

Graviditetsvecka 38


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Mamman

Endast 5–10 % föder på den beräknade dagen. Många upplever falska värkar. De kan vara både starka och smärtsamma, men blir inte regelbundna och leder inte till förlossning.

Fostret

Barnet utnyttjar nu absolut all plats i livmodern. Merparten av det talgliknande ämne som har täckt barnets hud är borta. Fostervattnet förnyas var tredje timme.

Barnet är cirka 50 cm långt och väger 3 250 gram.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Hjälp under förlossningen

Ibland väljer man att hjälpa till under förlossningen för att få ut barnet snabbare. Det kan finnas många anledningar till detta, och i de flesta fall går det hela odramatiskt till. Om man bedömer att en vanlig spontan förlossning utgör en större risk för mor och barn än ett förlösande ingrepp sätter man igång en ”operativ förlossning”. Dessa kan delas upp i två typer, assisterad vaginal förlossning och kejsarsnitt.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Prevention

Du bör redan nu börja fundera över vilken typ av preventivmedel du ska använda efter förlossningen. Diskutera detta med din barnmorska eller med en läkare. Även om du har bestämt dig för att amma är det inte någon säker preventionsmetod.