Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 35


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Från och med nu är det vanligare med frekventa graviditetskontroller. När barnet glider längre ned i bäckenet blir det lättare att andas. Men då märker du säkert att trycket på blåsan blir större och att du måste gå på toaletten oftare. Om barnet ännu inte ligger med huvudet nedåt i bäckenet utan i sätesbjudning – eller ännu ovanligare, i tvärbjudning – bör du genomgå en kontroll på sjukhuset så att man kan planera hur du ska föda. Förlossningsläkarna gör eventuellt ett vändningsförsök – det vill säga att man försöker vända på barnet så att huvudet hamnar nedåt.

Annons
Annons

Fostret

Den här veckan sätter sig fettet på barnets kinder. Dessutom bidrar kraftiga sugmuskler till att göra ansiktet mer färdigt. Trots ditt ökade kalciumintag är barnets benstomme ännu så mjuk att huvudet ofta ser lite deformerat ut direkt efter födseln. Ta det lugnt. Det är helt ofarligt och huvudet hittar snabbt tillbaka till sin normala form. Att huvudet är lite formbart gör också att förlossningen går lättare.

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt används nu mycket oftare än förr. 17 % av alla förlossningar i Sverige görs nu med kejsarsnitt. Som vid en vanlig förlossning via slidan kan barnets far eller någon annan person som kvinnan vill ha med vara närvarande under ingreppet (vid planerade kejsarsnitt). Mjölkproduktionen och alla andra hormonella processer i mammans kropp fortsätter också som vanligt, oavsett om barnet föds med kejsarsnitt eller inte.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.