Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 29


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Känner du dig yr och illamående när du ligger platt på rygg? Försök i så fall att undvika detta. Anledningen är att livmodern nu är så stor att den kan trycka mot de stora blodkärl som leder blodet tillbaka till hjärtat. Detta kallas vena cava-syndrom. Stöd upp dig med kuddar eller lägg dig på sidan.

Nu ska du känna minst tio fosterrörelser om dagen. Om du plötsligt inte känner några rörelser en dag bör du kontakta förlossningsavdelningen.

Det blir allt trängre i livmodern, och fostrets rörelser upplevs ofta som mer glidande och större än förut.

Annons
Annons

Fostret

Alla andningsövningar som fostret gör kan leda till att det hickar. Du märker detta genom små rytmiska ryck i magen, som kan påminna om muskelryckningar. Fostret är cirka 37 cm långt och väger 1,3 kg.

Rhesusinkompatibilitet

Rhesus är en grupp antigener (protein på cellens yta) som sitter på röda blodceller. Personer som har sådana antigener på de röda blodkropparna kallas Rh-positiva, medan de som inte har dem kallas Rh-negativa. Detta är en medfödd egenskap.

En Rh-negativ kvinna som bär på ett Rh-positivt foster kan bilda antikroppar mot fostrets blodceller. Rhesusantikropparna kan fästa sig på fostrets blodceller. Det leder till att fostrets immunförsvar förstörs och fostret kan bli anemiskt. För att bilda antikroppar måste kvinnan tidigare ha varit utsatt för Rh-positivt blod. Detta sker under födseln av ett Rh-positivt foster eller om fostret blöder i mammans mage. Hela denna process som slutar i bildandet av antikroppar kallas rhesusimmunisering.

En viktig del av graviditetskontrollen är att kontrollera att du som är Rh-negativ inte bildar antikroppar mot ett Rh-positivt foster.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons