Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 19


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Nu har du kommit halvvägs igenom graviditeten! Du känner kanske att trycket på lungorna, tarmarna och urinblåsan ökar? En del tycker att det kliar på magen när huden sträcks ut för att ge plats åt den ständigt växande livmodern. En bra fuktkräm som du regelbundet masserar in i huden kanske kan hjälpa något. Det är inte säkert att du slipper sträckmärken, men om du får det kan du trösta dig med att de bleknar med tiden.

Annons
Annons

Fostret

Fostret har börjat träna flera av de mindre musklerna, bland annat ögats muskler. Huden fortsätter att utvecklas under det talgliknande ämnet som kallas vernix caseosa.

Fostret väger cirka 300 gram och är 25 cm långt.

Flerbarnsgraviditet

Under en flerbarnsgraviditet finns det mer än ett foster i livmodern. Tvillingar är vanligast, och de delas in i en- och tvåäggstvillingar. Det finns en rad tecken på att man har en flerbarnsgraviditet. Stor viktökning hos mamman, särskilt efter vecka 20, kan vara ett tecken på att fler än ett barn är på väg. Ofta är det andra i släkten som har fött tvillingar. Användning av mediciner som ska öka möjligheten att få barn (särskilt stimulering av ägglossning) ökar chansen att få flerlingar. Ofta tycker mamman att det känns som att hon är större än tidigare och att hon känner fler fosterrörelser. Läs mer.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.