Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 18


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Är magen i vägen när du ska sova? Det kan med tiden bli svårt att hitta en bekväm sovställning. Använd kuddar för att göra det bekvämare. Om du ligger på sidan kan du till exempel böja upp ena foten och lägga en kudde under den.

Många undrar om det kan vara skadligt för fostret om man har samlag. Så länge det rör sig om en normal graviditet är det helt ofarligt. Somliga kanske tycker att tanken inte känns så lockande medan andra har normal eller ökad sexlust. Allt är lika normalt.

Har du hört att samlag kan sätta igång förlossningen? Så länge allt är normalt finns det ingen risk för detta innan fostret och din kropp är redo för förlossning.

Annons
Annons

Fostret

Miljoner nervceller utvecklas nu i hjärnan. Detta är bland annat de nerver som kopplar musklerna till hjärnan, och de gör att fostret kan utföra flera viljestyrda rörelser. Bakom mjölktänderna som redan är klara i gommen utvecklas nu de permantenta tänderna. Fostret är täckt av ett talgliknande ämne som ska skydda den sköra huden mot fostervattnet. Hos flickfoster har miljoner äggceller skapats och finns på plats i äggstockarna.

Fostret växer inte lika fort längre och väger nu cirka 230 gram.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.