Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Foglossning och symfysiolys

Man brukar säga att graviditet inte är en sjukdom, men det kan ändå mycket väl vara en stor påfrestning, både fysiskt och psykiskt. Därför har den gravida kvinnan och hennes familj alltid ett behov av extra uppmärksamhet och stöd.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Det säger sig självt att den fysiska belastningen kan tynga och göra ont för den gravida kvinnan.

Ett gott råd till dig som ännu inte har några smärtor eller enbart början till rygg- och bäckensmärtor: planera din graviditetsledighet i god tid, så du kan vara hemma den sista månaden innan barnet kommer. Det är lika skönt och betydelsefullt fysiskt och psykiskt för dem som ska bli mamma och pappa för första gången som för "omföderskans" familj.

Med vetskapen om att få "varva ner" och tänka på sig själv och det ofödda barnet, på heltid den sista månaden, kommer du också indirekt att kunna förebygga och/eller minska vissa rygg- och bäckensmärtor.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Hur uppkommer dessa bäcken- och ryggsmärtor?

Mycket tidigt i graviditeten påbörjas en uppmjukning av alla leder och ledband med hjälp av hormonet relaxin. Ledvätskan ökar och förtjockas. På det sättet blir lederna uppmjukade och mer rörliga. Det gäller även kvinnans bäckenleder/fogar. Detta är en helt naturlig process som fortsätter under hela graviditeten. På det viset anpassas kvinnans hållning och bäcken efter barnets tillväxt och bäckenöppningen blir större och mer eftergivlig under förlossningen.

Har man smärtor från bäckenet kan det vara svårt att avgöra varifrån de kommer. Det kan vara bäckenlederna (=foglossning), musklerna eller de talrika ledbanden runt om bäckenet som utlöser smärtan.

Smärtor i bäckenet kan delas upp i två huvudgrupper:

Annons
Annons
 • Smärtor utlösta på grund av trötthet/irritationtillstånd, överbelastning eller felbelastning av bäckenleder eller ledband.
 • Smärttillstånd utlösta från alla bäckenstrukturer, såsom livmoder segment/band, samt muskler, ledband och nerver i bäckenet. Bäckenlederna kan också mjukas upp i en sådan omfattning att kvinnan riktigt känner att bäckenet är instabilt, så kallad foglossning.

Bäcken- och ryggsmärtor är ett tillstånd som kan uppstå tidigt i en graviditet och kvarstå en tid efter förlossningen. Diagnosen ställs på de ganska speciella symptom som yttrar sig som smärtor och medför rörelseinskränkningar och gångbesvär.

Hur känns bäcken- och ryggsmärtan?

Smärtorna kan sitta djupt i ländryggen och korsryggen, varifrån de strålar fram mot ljumsken. De kan också kännas omkring blygdbenet och stråla ut mot ljumsken samt framsidan och insidan av låren. Smärtan förvärras vid rörelse, till exempel när man vänder sig från rygg- till sidoläge i sängen. Det kan också förvärras när man går. Stegen blir kortare och gången nästan vaggande. Det kan vara särskilt ansträngande och smärtsamt att gå i trappor. Smärtan kan också utlösas då man ligger ner och försöker lyfta eller sträcka benet.

Rygg- och bäckensmärtan behöver inte alltid komma från bäckenlederna. Smärtorna kan också komma ifrån ligamenten, som håller livmodern på plats i bäckenet, vid till exempel lägesförändring i sängen. Musklerna runt bäckenet kan bli ömma av att ha fått arbeta mycket en dag. Det gäller även de stora ledbanden runt bäckenet.

Vanligast är rygg- och bäckensmärtor efter graviditetsvecka 28. Smärtorna kan även debutera tidigare under graviditeten.

Vad kan man göra om man får bäcken- och ryggsmärtor under graviditet?

Om du har bäckenledsrelaterade besvär och smärtor bör du tala med din läkare eller barnmorska. Annars kan du riskera att tillståndet förvärras och blir kvar längre än nödvändigt.

Du kan själv minska dina besvär och smärtor genom att:

 • Undvika, i mesta möjliga mån, rörelser som gör ont.
 • Stå stadigt på bägge fötter och med tyngden under hålfoten, det vill säga lika mycket tyngd på främre trampdynan som på hälen.
 • Vid alla rörelser du gör, om du sätter dig, reser dig eller vänder dig om, måste du tänka på att göra det med samlade ben, det vill säga hålla ihop knäna.
 • Lägg och sätt dig på rätt sätt. Res dig från liggande ställning genom att rulla runt på sidan med samlade ben. Kom upp till sittande genom att skjuta ifrån med armbågen och andra handen. Ha gärna en kudde mellan knäna och underbenen hela tiden.
 • Du får inte vrida kroppen med fötterna "fast" i golvet. Låt hela tiden näsan följa dina skospetsar. Du "trippar" alltså runt när du vänder dig.
 • "Vagga" gärna som en anka när du går, det är ett sätt för kroppen att minska belastningen på fogarna/bäckenlederna.
 • Gå med korta steg.
 • Cykla hellre än gå. Undvik långa promenader (längre än 30 min).
 • Vid trappgång, gå som ett barn. Sätt båda fötterna på samma trappsteg.
 • Undvik om möjligt trappor, ta hissen istället.
 • Sitt aldrig i djupa soffor eller stolar.
 • Lägg inte det ena benet över det andra när du sitter.
 • När du ligger på sidan, ha en stor kudde mellan knäna. Sitt alltid ner när du tar på byxor, strumpor och skor, detta för att inte fresta fogarna.
 • Använd skor som sitter stadigt på foten, för att undvika vrickningar och dylikt (detta påfrestar fogarna). Höga klackar och träskor bör undvikas.
 • Knip i bäckenbotten upprepade gånger under dagen. Detta är ett måste. "Knipmuskelaturen" hjälper till att hålla ihop bäckenet.
 • Prova att stödja/hålla samman bäckenet med hjälp av ett brett skärp runt höfterna. Du kan självklart också få utprovat ett stödjande bäckenbälte hos sjukgymnasten.

Hos din barnmorska/läkare kan du få ytterligare information och hjälp.

I dag är akupunktur en mycket vanlig behandlingsform för rygg- och bäckensmärtor. Akupunkturbehandling, en eller två gånger i veckan, kan din barnmorska eller sjukgymnast ge dig. Din sjukgymnast kan också provar ut ett bäckenbälte åt dig, för att stadga ditt bäcken. Avslappning och mental träning har också en positiv inverkan på dessa typer av smärta.

Viktigt är att få stöd och förståelse från övriga familjen och arbetskamrater. Ibland kan ändå sjukskrivning bli nödvändig.

Hur ser framtidsutsikterna ut?

Om bäcken- och ryggsmärtorna diagnostiseras och behandlas korrekt är möjligheterna goda för att själva förlossningen och tiden därefter förflyter utan besvär. Förutom stödet från din familj och omgivning måste du själv vara aktiv så din graviditet fortlöper väl.

Det är lika viktigt att ta hänsyn till bäcken- och ryggsmärtorna efter förlossningen. En del kvinnor har alltså även besvär efter förlossningen - främst de som haft besvär från flera bäckenleder, inklusive kraftig smärta, innan förlossningen. För dessa kan det ta längre tid att bli helt återställd. Är det endast symfysen/blygdbenet som varit engagerad, försvinner smärtan fortare efter förlossningen.

Har kvinnan problem mer än ett halvt år efter förlossningen, uppmanas hon att tidigt börja med bäcken - och ryggövningar under nästa graviditet.

För att minska bäckensmärtorna vid nästa graviditet, rekommenderas besvärsfrihet minst ett halvår inför den graviditeten. Det är också en fördel om yngsta barnet själv kan sköta sig själv, till exempel med på- och avklädning.


Annons