Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Att välja eller inte välja abort

Detta är information till den som överväger att avbryta eller fullfölja graviditeten.


Uppdaterad den: 2018-09-26

Annons

Abort eller fortsatt graviditet

Detta är information till den som överväger att avbryta eller fullfölja graviditeten.

Abortlagen ger rätt att själv begära abort före utgången av graviditetens 18:e vecka. Efter utgången av 18:e veckan måste ansökan göras till Socialstyrelsen. Det går att få mer information om detta på abortmottagningen. Man kan vända sig direkt till det sjukhus eller den klinik där aborten ska genomföras för att boka en tid. Läkaren eller barnmorskan informerar om hur ingreppet genomförs och om eventuella komplikationer. Man har också rätt till kuratorskontakt och till information om vilket stöd som finns att få om man väljer att fullfölja graviditeten. Ingen behöver motivera sitt val och man väljer själv om man vill ha vägledning eller råd.

Att ta beslut om att fullfölja eller avbryta graviditeten kan ibland vara svårt. Det kan vara bra att tala med någon om situationen, till exempel någon i familjen, en vän eller kurator.

Information om abort kan också fås på ungdomsmottagningar och hos RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning).

Annons
Annons

Abortmetod

Idag går det att välja mellan medicinsk och kirurgisk abort upp till vecka tolv. Därefter görs alla aborter med medicinsk metod. Medicinsk abort har blivit den mest använda metoden och utgjorde under 2017 95,5 % av alla aborter, detta till och med nionde graviditetsveckan.

Medicinsk abort kan delvis genomföras hemma om den sker före den nionde graviditetsveckan eller med några timmars inläggning på sjukhus om behandlingen utförs mellan den nionde och tolfte graviditetsveckan. Efter den tolfte graviditetsveckan kan man behöva stanna lite längre på sjukhuset. Kirurgisk abort kräver inläggning på sjukhus under några timmar, upp till en dag.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.