Akut fettlever under graviditet


Publicerad den: 2013-05-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-lÀkare allmÀnmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad Àr akut fettlever under graviditet?

En akut leversjukdom som i sÀllsynta fall utvecklas under senare delen av graviditeten. Orsaken till sjukdomen Àr okÀnd.

PÄ nÄgra fÄ dagar upp till ett par veckor fÄr den gravida ökande illamÄende och krÀkningar, buksmÀrtor och oftast gulsot. Anledningen Àr att smÄ fettpartiklar ackumuleras i levercellerna och förstör den normala leverfunktionen. TillstÄndet leder sÄ smÄningom till leversvikt och tecken pÄ livshotande sjukdom.

TillstĂ„ndet Ă€r sĂ€llsynt. Uppskattningsvis förekommer det i cirka 1 av 10 000–13 000 graviditeter.

FÄ mejl nÀr vi publicerar nÄgot nytt inom detta omrÄde
Annons
Annons

Behandling

Den enda effektiva behandlingen Àr en snabb förlossning. Det vill sÀga att sÄ snart diagnosen stÀllts, avslutas graviditeten med kejsarsnitt sÄ fort som möjligt. Sjukdomsprocessen avslutas dÄ, men för mÄnga kvinnor kan sjukdomen ha gÄtt sÄ lÄngt att det Àr nödvÀndigt med lÄngvarig intensivvÄrd efter förlossningen.

Vid fortsatt graviditet Ă€r detta en livshotande sjukdom. Men med tidig och intensiv behandling har prognosen förbĂ€ttrats mycket. Dödligheten för modern ligger i intervallet 7–18 %, tidigare dog omkring 70–80 % av de drabbade. Sjukdomen Ă€r ocksĂ„ farlig för fostret med en rapporterad dödlighet i intervallet 9–23 %.