Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Uppdaterade råd om parasiten toxoplasma

Genomstekt kött från lamm, gris och vilt har sedan tidigare ingått i råden om toxoplasma för gravida. Nu utökas råden och omfatta även nötkött, skriver Livsmedelsverket.


Publicerad den: 2019-10-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Nötkött-entrecote
Annons

Om en kvinna, som inte är immun mot toxoplasmainfektion, blir smittade under graviditeten kan toxoplasma skada barnet. Toxoplasma kan också orsaka sjukdom hos personer som har nedsatt immunförsvar.

Lammkött och katters avföring kan smitta

Toxmoplasma parasiten kan finnas i kött från lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Enligt Livsmedelsverket anses lammkött vara en av de vanligaste spridningsvägarna för toxoplasma. Man kan också smittas vid kontakt med katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker.

För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Det som är nytt i de uppdaterade råden är att även nötkött bör genomstekas. Risken att smittas av toxoplasma genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men om man äter ett mer lättstekt blodigare nötkött är smittorisken högre.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit kan dock använda sig av frysen.

- Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, förklarar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Annons
Annons

    Källor

  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/parasiter/toxoplasma/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons