Stark stress under graviditet kan påverka barnets utveckling

Språkinlärning och fysisk utveckling kan försämras hos barn vars mammor upplever extrem stress under den sista graviditetsveckan. Det visar flera forskningsstudier, den senaste från Mc Giluniversitetet i Kanada, uppger Svt Nyheter.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Genom en naturkatastrof 1998 fick forskarna i Kanada möjlighet att på nära håll studera vad som händer med foster när deras mammor utsätts för stora påfrestningar.

Resultaten från studien visar att de barn som i fosterlivet utsattes för stark stress var svagare, både vad gäller språk, motorik och hälsa. När barnen exempelvis var två år använde de 30 procent färre ord än de som inte utsättas för svår stress.

Astma och övervikt vanligare

Förutom att barnens språk och motorik påverkades, visade även studien att de stressutsatta barnen hade sämre hälsa i form av att astma, övervikt och diabetes var vanligare i den här gruppen.

Annons
Annons

Forskarna betonar dock att deras fynd gäller som genomsnitt i gruppen. Det finns alltså variationer hos de barn som deltagit i studien, och resultaten gäller inte i varje enskilt fall.  

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons