Övervikt ökande problem bland gravida

Fyra av tio gravida som skriver in sig hos mödrahälsovården i Uppsala län är antingen överviktiga eller lider av fetma. Detta ökar risken för både missfall och förlossningsskador. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-21
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Det är lättare att få missfall, man kan få förlossningsskador eftersom barnen blir större, och det är ökad risk för graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning. De flesta av dessa saker är fortfarande ovanliga, men ökar i risk i jämförelse med en normalviktig kvinna, säger Olof Stephansson, föredragande läkare vid Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Varierar över landet

Enligt Sirens sammanställning av siffror från Socialstyrelsen varierar BMI hos gravida stort över landet, men i genomsnitt är en av fyra blivande mammor överviktiga.

Storstadsregionen har lägst andel mammor med övervikt. I Dalarnas län var andelen gravida med övervikt eller fetma 47 procent under 2015, medan siffran för Stockholm var 32 procent. Enligt Olof Stephansson på Socialstyrelsen är övervikt den största utmaningen för förlossningsvården just nu.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

    Källor

  • SVT vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/manga-gravida-ar-overviktiga

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu