Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya råd om koffein för gravida

Nu sänker Livsmedelsverket den mängd koffein som anses säker för gravida. Rådet är baserat på forskning som visar på en ökad risk för missfall vid en för hög konsumtion. Även fostrets vikt kan påverkas av ett koffeinintag som överstiger rekommendationen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En gravid kvinna bör inte överstiga ett koffeinmängd på 300 mg per dag. Det har varit Livsmedelsverket råd. Nu sänker de gränsen till 200 mg. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det handlar om den totala mängden koffein från samtliga livsmedel. Exempel på livsmedel som kan innehålla koffein är kaffe, te, energidrycker, coladrycker, annan läsk, kosttillskott och mörk choklad.

Anledningen till de nya rådet är att koffeinhalten i kaffe varierar mycket. Den nya halten är lägre än de koffeinhalter som tidigare råd har grundats på.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Det gör att rekommendationen om maximalt antal koppar kaffe och te per dag sänks lite jämfört med tidigare, det vill säga två-tre koppar bryggkaffe à 1,5 dl, eller fyra koppar te à 2 dl, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

De uppdaterade råden, med länk till det vetenskapliga underlaget, finns att läsa på Livsmedelsverkets webbplats.

    Källor

  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-koffein-for-gravida/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons