Fler graviditeter avbryts efter KUB-test

Allt fler landsting erbjuder tidig diagnostik med KUB-test. Det har gjort att foster med kromosomavvikelser upptäcks i ett tidigt skede och aborteras. Det är anledningen till att färre barn med Downs Syndrom.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-11-22
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons
Annons
Annons

Risken för kromosomavvikelser hos fostret ökar ju äldre kvinnan är. Idag erbjuder 16 av landets 21 landsting så kallat KUB-test tidigt i graviditeten för att upptäcka eventuella kromosomavvikelser.

Enligt Socialstyrelsen är fördelarna många, bland annat att testet är ofarligt för fostret, enkelt att utföra samt att det går att genomföra tidigt i graviditeten och därigenom undvika sena aborter.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar jadde 2013-11-29 08:50 (7 år sen)

    Är det inte så att risken för kromosomavvikelser hos fostret ökar mest på grund av att MÄN är allt äldre? Nyligen publicerades studier om detta….

  • Avatar Stina 2013-11-23 15:59 (7 år sen)

    KUBtest? Är inte alla barn välkomna till världen?


Annons
Annons
Annons