Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blivande mammors vikt ökar


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-11

Annons

Förstföderskor liksom omföderskor blir allt tyngre. En ny rapport från Socialstyrelsen visar att var fjärde kvinna var överviktig vid inskrivningen vid mödravården 2009 och fler än var tionde hade passerat gränsen för fetma.

Från 1993 till idag har blivande mammor blivit tyngre.

Annons
Annons

-Högst BMI har man i Västernorrland, Gävleborg och Dalarna. Lägst ligger Stockholm. I princip är detta en spegel av socioekonomiska förhållanden men faktorer som ärftlighet, etnicitet, typ av sysselsättning och förändrad livsstil har betydelse för vikten, säger Socialstyrelsens utredare Karin Gottvall.

Ett BMI som indikerar på övervikt eller fetma ökar risken för graviditetsdiabetes, blodtryckssjukdomar inklusive havandeskapsförgiftning.&nbsp Det är även en förhöjd risk att behöva förlösas med kejsarsnitt och att det i samband med operationen uppstår blodproppar, infektioner eller blödningar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons