Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersökning | Under graviditeten

Ultraljudsundersökning hos gravida

En ultraljudsundersökning genomförs för att bland annat bedöma fostrets ålder och beräkna födelsedatum. Undersökningen är frivillig och fem procent av alla gravida i Sverige väljer att inte utföra den.


Publicerad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Maria Hallström, barnmorska, Helsingborgs lasarett | Stina Nordqvist, redaktör

Annons

 

Ultraljud är högfrekventa ljudvågor som kan sändas ut från en apparat. Vågorna reflekteras i vävnaden och studsar tillbaka till apparaten, där de mäts och en bild skapas. Olika vävnader, som till exempel fett och vatten, reflekterar ljudet olika bra, vilket gör att man på bilden kan skilja vävnaderna åt.

Varför används ultraljudsundersökning i samband med graviditet?

Undersökningen utförs framför allt för att bedöma fostrets ålder och därmed beräkna födelsedatum, konstatera om tvillinggraviditet föreligger samt bestämma moderkakans läge. I många länder används undersökningen som fosterdiagnostik. I Sverige är detta inte det uttalade syftet dock bedöms fostret i 80 procent av fallen och vissa missbildningar kan avslöjas.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vem genomgår ultraljudsundersökning?

95 procent av alla gravida kvinnor i Sverige genomgår någon gång under graviditeten en ultraljudsundersökning. Undersökningen är frivillig och utförs någon gång mellan graviditetsvecka 16 och 18.

Hur går en ultraljudsscanning till?

Under den allra första graviditetstiden, före vecka 10, får man lättast upplysningar genom att ultraljudsundersöka via slidan, så kallat vaginalt ultraljud. Undersökningen går till som en gynekologisk undersökning. Läkaren för in en vaginalscanner i slidan. Även om fostret bara är några millimeter stort, kan det ses på skärmen.

Senare i graviditeten sker undersökningen via utsidan av buken. Den gravida ligger bekvämt på rygg och ultraljudsgel&eacute smörjs på. Sedan förs scannern över magen tills man har har funnit fostret och moderkakan. På de flesta orter kan den gravida följa undersökningen på en TV-skärm. Sedan kan den gravida i regel få, eller få köpa, bilder av fostret.

Annons
Annons

Vad undersöks vid en ultraljudsscanning?

Vid undersökningen som äger rum kring graviditetsvecka 16-18 undersöks fostret systematiskt. Man mäter huvudet och lårbenet. Man kan även se om fostret har armar, ben, magsäck, urinblåsa och njurar samt om det finns tecken på ryggmärgsbråck eller bråck i bukväggen. Likaså görs värderingar av hjärna och hjärta. Fostrets storlek bedöms i förhållande till hur långt framskriden graviditeten är, och om beräkningarna inte stämmer ändras datum för den förväntade födseln.

Moderkakans placering bestäms, men först senare i graviditeten kan man värdera om den ligger normalt eller om moderkakan ligger fel.

I den sista delen av graviditeten används ultraljudsundersökning även till att bedöma om fostret växer normalt. Man kan även undersöka tillströmningen av blod i barnets navelsträng. På detta sätt värderar man om moderkakan fungerar som den ska, det vill säga om den transporterar tillräckligt mycket syre och näringsämnen till barnet.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Är ultraljudsscanning en garanti för att fostret är normalt?

Ultraljudsundersökning ger en bra bild av fostret, men man måste vara medveten om att inte ens de allra duktigaste läkare kan finna alla små avvikelser som kan finnas hos fostret.

Är ultraljudsscanning farligt för fostret?

Under alla år som ultraljudsundersökningar har använts har det pågått diskussioner om huruvida det kan skada fostret. En internationell arbetsgrupp har övervakat rapporter om skadliga effekter, och de har inte funnit bevis för att ultraljud skulle vara farligt.


Annons