Intresseområden sparade.

Sex efter graviditeten

Beroende på hur förlossningen har varit kan sex efter graviditet upplevas som både positivt och negativt. En del kan känna ökad sexlust medan andra får problem med torra slemhinnor och minskad sexlust.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Sex efter förlossningen

Efter förlossningen kan naturliga bristningar i slidan eller mellangården behöva läka innan det går bra att ha sex. Har förlossningen dessutom inneburit att man har spruckit, blivit klippt eller opererad behöver kroppen få tid att läka sårbildningen. Även den minskade östrogenmängden i kroppen kan ge torrare slemhinnor under en period.

Vid amning minskar kroppens produktion av östrogen, som kan liknas vid ett tillfälligt låtsasklimakterium. Även prolaktin, det hormon som styr mjölkproduktionen, påverkar äggstockarna och förstärker tillståndet. Därför kan slemhinnorna bli torrare och skörare under amningsperioden.

Både kropp och själ

Rent fysiologiskt går det bra att ha sex fyra till sex veckor efter en problemfri förlossning.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Men även den psykologiska delen och den förändring det innebär att bli förälder och få ett nytt fokus i livet, spelar in. Därför är det individuellt med hur länge man väntar med att ha sex. För många känns det bra att prata om vad man känner så att det går att reda ut eventuella problem och missförstånd.

En del kan behöva börja om från början och hitta nya sätt att ha sex på. Om det finns en psykologisk låsning kan lösningen bli att långsamt hitta tillbaka till positiva känslor av närhet. Då kan det vara bra att börja långsamt med kramar, kyssar, massage och kanske låta det stanna där i början. Genom att ta det lugnt upplevs inte sex och närhet som stressande.

Kvinnan kan känna sig väldigt förändrad i kroppen och vara osäker på sig själv i rollen som älskarinna. Hennes kropp är använd som mor och behövs ständigt för det lilla barnets behov. Hon får det svårt att växla mellan rollerna. Tänk på att hon behöver massor av bekräftelse, att du visar att du är stolt över henne som burit och fött ert barn och att du älskar hennes kropp med hennes ”graviditetstatueringar”.

Annons
Annons

Föräldrars oro för det lilla barnets behov och hälsa samt orgelbunden eller minskad sömn har en avsevärd betydelse för att man inte orkar ha sex som tidigare. Glöm bara inte bort att prata om det och visa varandra ömhet och närhet. För ”När orken återvänder kommer även lusten till sex”!

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Hjälpmedel finns

För de som upplever att lusten finns och att det bara är kroppen som säger ifrån finns bra hjälpmedel att ta till.

Eftersom det oftast är de torra slemhinnorna som ställer till problem så är glidmedel ett bra alternativ. Det finns två sorters olika glidmedel, ett vattenbaserat och ett silikonbaserat. Det vattenbaserade glidmedlet har fastare konsistens medan det silikonbaserade sitter på längre och är drygare. Prova dig fram. Är du väldigt torr och trång kan du också prova en receptfri östrogensalva (finns på apoteket).

Rengör underlivet med olja, tex barnolja eller intimolja det fungerar bra mot torra slemhinnor och är skyddande. Använd inte tvål och tänk på att vatten också torkar ut.

Använder man kondom (för att undvika ytterligare graviditet och infektioner) bör man i första hand kombinera med glidmedel eftersom olja kan förstöra kondommaterialet.

Prata med andra i samma situation

Ibland kan det kännas bra att få prata andra i samma situation, eller få råd av småbarnsföräldrar med flera barn. På mötesplatsen Netdoktor Barn &amp Graviditet kan du anonymt skapa ditt eget alias och sedan delta i diskussioner.

Boktips: Hot mamas: konsten att kunna njuta av sex under och efter graviditeten, Lou Paget.