Intresseområden sparade.
Artikel | Under graviditeten

Frågor och svar om graviditet 2008

Netdoktors redaktion har sammanställt en rad vanliga frågor och svar inom graviditet. Svaren ges av barnmorskor och specialister.


Publicerad den: 2008-11-06
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

Hur, När ökar missfallsrisken?

Hej! Är en 41 årig 5-barns mamma som undrar när och hur åldern börjar påverka missfallsrisken? Hur stor är missfallsrisken i min ålder? Att jag undrar är pga att jag det senaste halvåret haft två missfall, ett i vecka 13 och ett i vecka 7! Inga varken före eller emellan mina andra graviditeter!

Svar

Hej!
Chansen att bli gravid sjunker med åldern och efter 40 års ålder reduceras möjligheten att uppnå en graviditet mycket snabbt. Vid 36 års ålder blir 70 % gravida inom ett år till skillnad mot 25% hos en kvinna i 40 års åldern. Normalt slutar, mellan 10 och 40 % av samtliga graviditeter, oavsett ålder, i missfall. Då risken för kromosomskadat barn/foster stiger kraftig efter 40 års åldern är också missfalls risken hög.

Hoppas du fått svar på dina frågor!

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Med vänlig hälsning

Maria Hallström
Barnmorska

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

En fråga om p-piller och graviditet

Hej, Om man äter p-piller och vill sen bli gravid, måste man ta ett uppehåll först då innan man kan försöka bli gravid?

Annons
Annons

Svar

Hej!
Du behöver inte göra något uppehåll med dina p-piller innan du/ni försöker bli gravida. Det har till och med visat sig att kvinnor, som ätit p-piller, lättare blivit gravida, speciellt under de tre första månaderna.
Lycka till!

Med vänlig hälsning

Maria Hallström
Barnmorska

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Högt blodtryck i tidig graviditet

Hade under min första graviditet mild preeklampsi som debuterade i v 39. Hade kvarstående högt blodtryck i 6 veckor efter förlossningen (fick äta Trandate 100 mg 1x2). Är nu gravid igen (efter 9 månader) och är bara i v 6. Har pga huvudvärk kollat blodtrycket och har 145-170/90-95. Är 29 år gammal och överviktig (BMI 37). Hur göra? Ska man äta BT-sänkande medicin så här tidigt i graviditeten? Vilka risker för barnet o mig finns med detta blodtryck?

Svar

Hej!
Jag tror nog att det kommer att bli aktuellt med blodtrycksbehandling även denna gång. Detta är dock ingenting vi sköter via nätet, utan det är viktigt att du går på de kontroller och läkarundersökningar, som man planerar för dig via mödrahälsovården. Det är nog lika bra att du ställer in dig på att det kommer att bli en hel del sjukvårdsbesök under graviditeten pga detta. Lita på att du blir väl omhändertagen i den kontakt du har. Man rådgör säkert också med andra läkare, som är specialiserade på blodtryck.

Med vänlig hälsning

Roland T Strand
Specialistläkare

Hur snart efter befruktningen får man graviditetssymptom?

Jag försöker bli gravid och har några frågor. Hur snart efter befruktningstillfället börjar man få graviditetssymptom? Är det bara några dagar efter befruktningen eller är det inte förrän utebliven mens? Jag har ett barn sedan tidigare på 4 år och har även för ca 2 år sedan gjort en abort. Minskar chansen att bli gravid efter en abort? Min abort var ganska komplicerad, fick först ta abortpiller men de hjälpte inte så därför fick jag även göra en skrapning. Kan detta ha påverkat mina chanser??
Har en fråga även om graviditetsillamående. Har hört att åksjukepillret Postafen ska hjälpa, stämmer det??

Svar

Hej!

Du undrar hur snart efter befruktningen du börjar få graviditetssymptom. Då du varit gravid två gånger tidigare misstänker jag att du kan känna graviditetssymptom, såsom bröstspändhet, tyngdkänsla i underlivet och tidigt morgon illamående, redan dagarna innan utebliven mens. I annat fall brukar de flesta kvinnor misstänka graviditet ca. två veckor efter utebliven mens och själv köpa en graviditetstest.

Att du gjort en abort, som var ganska komplicerad enl. dig själv, ska inte påverka din/er chans att bli gravid igen. Det stämmer att T Postafen är ett åksjukepiller som även hjälper mot graviditetsillamående. Lycka till med din kommande graviditet och förlossning!

Med Vänliga Hälsningar

Maria Hallström, Leg barnmorska

Får fostret den näring det behöver även om jag inte äter så näringsriktig kost?

Hej! jag är gravid i 24v.blodvärdet är nere i 101 nu o barnmorskan sa att det absolut inte får gå ner under 100 för då måste det utredas. Vad händer med barnet när jag får för lågt blodvärde?? Hadde gått upp 0.5kg sen förra besöket för 4v sedan. Har lite problem med maten o klarar inte att äta kött eller varma middagar. Tar babyn det den behöver ändå??

Svar

Hej! Ett normalt graviditetsförlopp innebär ett starkt ökat järnbehov och kraftigaste efterfrågan gör sig gällande framför allt under sista trimestern. Även under starkt ogynnsamma förhållanden tar fostret vad det behöver. Det förhåller sig likartat vad gäller näringstillförseln till fostret även om du har svårt att äta allsidigt. Det är du som mår sämst av båda delar varför det är viktigt att du försöka få i dig näringsrik kost även om den ser annorlunda ut än när du inte är gravid. Lycka till!

Med Vänliga Hälsningar

Susanna Olsson, Leg. Barnmorska

Jag är gravid och behöver använda nässpray. Är det farligt för fostret?

Nästäppa,
Är gravid i vecka 28, sedan en dryg månad besväras jag mycket starkt av nästäppa. Jag började med att ta vanlig nässpray men känner att jag inte kan hålla på med det längre. Har försökt koksaltslösning och ett nässpray Nasonex som jag fått från läkaren tidigare.
Vad ska jag göra, kan jag använda vanligt nässpray hur länge som helst utan att skada näsan och framförallt barnet?

Svar

Hej.
Svullnad i slemhinnor är inte alltför ovanligt under graviditet. Koksaltlösning tar endast bort introkade snorkrustor. Förkylningsnässpray, som Nezeril, är kärlsammandragande och bör inte användas mer än 10 dagar (överanvändning ger kronisk nästäppa, som behandlas bort med Nasonex t.ex.). Nasonex kan användas enligt ordination utan att näsan skadas och det finns inga data på att mänskliga foster skadas så sent i graviditet som Du är nu.

Så fungerar Nasonex, så kan Du fortsätta med den behandlingen.

Med Vänliga Hälsningar

Rolf Löf , Specialist, allmänmedicin

ultraljud?

Jag är snart 25 år och är gravid i vecka 6.
Jag undrar varför man i Sverige först gör ultraljud i vecka 16-18? Bör man inte kolla tidigare för att se om det finns något fel på fostret.
Min syster bor i Spanien och redan i vecka 12 har dem gjort en hel del prover och tester b.la. down syndromtest. tacksam för svar

Svar

Hej!

Jag ska försöka svara på dina frågor, då det kan se lite olika ut beroende på var i Sverige du bor, och vilken policy som gäller i ditt landsting.

Alla gravida kvinnor erbjuds vid inskrivningen någon form av fosterdiagnostik. Vanligaste formen av fosterdiagnostik är ultraljud i gravv 16-19, (en barmorskan/läkaren "tittar på barnet" i sin helhet samt mäter och tidsbestämmer graviditetslängden).
I de flesta landsting erbjuds också kvinnor över 35 år vid befrukningen, ett u-ljud i gravv 11-13 en sk. NUPP(nackuppklarning)- undersökning, där man mäter en vätskespalt i nackgropen på barnet. Genom måttet på barnets vätskespalt i föhållande till barnets och moders ålder görs en sannoliks beräkning på risken att barnet ska födas med en kromosomavvikelse, i allmänhet kallad Downs Syndrom.
En ny typ av fosterdiagnostik är KUB en kombinerad test med ett blodprov, som mäter specifika hormoner som kan vara förhöjda om barnet har en kromosomavvikelse, och NUPP. Dessa tester, oftast NUPP, kan ordineras om den blivande mamma tidigare fött ett barn med någon form av kromosomavvikelse och är yngre än 35år.
Vid oro, informeras föräldrarna i många landsting, om möjligheten att utföra dessa tester via den privata marknaden. Lycka till !


Med vänlig hälsning

Maria Hallström
Barnmorska

Första graviditeten...

Hej.
Jag är en kvinna på 26 år som är gravid för första gången. Jag är i 7 veckan och jag undrar om det är normalt att ha ljusrosa flytningar? Jag har dem inte konstant utan det kan gå någon dag innan jag får en och det är inte mycket, det syns knappt.

Svar

Hej!
Grattis! I början av en graviditet v 4-12 är det ett gulkroppshormon (graviditetsbevarande) som styr din graviditet positivt. Det är då mycket vanligt med färgade flytningar brun/röda/vita flytningar. Det beror bl.a. på en ökad cirkulation/genomblödning i dina könsorgan främst till livmodern och slidan, vilket medför till ökade flytningar som i ditt fall. Om ett missfall skulle inträffa, drabbas du av kraftiga menssmärtor med riklig blödning. Lev väl och sunt, utan nikotin och alkohol, när du väntar barn!
Lycka till!

Med vänlig hälsning

Maria Hallström
Barnmorska

Frågor om HCG-nivån!

Hej,

Är ett sjunkande HCG-värde alltid tecken på missfall? Kan det vara så att HCG-nivån tillfälligt sjunker för att sedan stiga igen i en normal graviditet?

Svar

Hej!
Tack för din fråga! Ett sjunkande HCG-värde kan vara ett tecken på missfall före graviditetsvecka 10-12. Efter grav.vecka 12 sjunker HCG-värdet åter långsamt fram till grav.vecka 25 till en nivå som i grav.vecka 6-7. HCG-värdet ligger sedan där på en relativt konstant nivå fram till förlossningen. Vid misstanke om utomkvedsgraviditet, kan HCG-värdet följas och vara till hjälp vid diagnostik.

Med vänlig hälsning

Maria Hallström
Barnmorska

Fråga om graviditet &amp ålder

Hej! Jag är 37 år och mor till två pojkar. Vi skulle gärna ha ett tredje barn men livssituationen är just nu inte den bästa. Hur länge kan vi vänta innan min ålder kan bli ett problem?

Svar

Hej!
I dag får både kvinnor och män sitt första barn i 30 årsåldern. En barnmoskemottagning i Stockholm ser ofta förstföderskor strax under 40-års strecket. Ur ett medicinskt perspektiv kan en kvinna med regelbunden menscykel "föda barn" mellan 13 år- ca 45 år, utan "hjälp". I tidiga tonåren samt åren innan klimakteriet, kan menscykler utan ägglossning förekomma. Av naturliga skäl minskar möjligheten att bli gravid med stigande ålder. Chansen att bli gravid sjunker med åldern och efter 40 års ålder reduceras möjligheten att uppnå en graviditet mycket snabbt. Vid 36 års ålder blir 70 % gravida inom ett år till skillnad mot 25% hos en kvinna i 40-års åldern. Normalt slutar mellan 10 och 40 % av samtliga graviditeter, oavsett ålder, i missfall. Då risken för kromosomskadat barn/foster stiger kraftig efter 40-års åldern är också missfallsrisken hög. Du nämner också att er livssituation just nu inte är den bästa. En trygg och stabil livssituation/parrelation ökar chansen för att bli gravid samt få en normal graviditet och förlossning, oberoende av ålder. Lycka till!

Med vänlig hälsning

Maria Hallström
Barnmorska