Gravida kan älska så mycket de har lust
Vad händer nu? Kan vi fortsätta älska som vi brukar? Kan tryck mot magen skada barnet? Finns det risk för infektion? Kan man få missfall eller föda för tidigt om man får orgasm? Är vissa samlagsställningar bättre än andra?
Alla dessa tankar och denna osäkerhet är tillräcklig för att vissa kvinnor och män under en tid känner mindre för sex än före graviditeten. I denna situation är det inte ovanligt att man tänker på sex som ett rent nöje, som kräver att man har extra tid. Eller att sex är fortplantning och bara det. Du känner att det nu finns annat som kräver större uppmärksamhet. "Nu blir vi tre och vi ska först och främst ta hänsyn till den lilla nya tredje personen." "Tänk om samlag kan skada det lilla barn som vi har önskat och längtat så efter?"
Kan vi fortsätta vårt sexuella samliv som tidigare?
Sex och samlag skadar inte när du är gravid. Bara i mycket sällsynta fall kommer barnmorskan eller läkaren att föreslå att ni avstår från sex under graviditeten:
- Blödning under första delen av graviditeten och efter samlag ska du alltid nämna för barnmorskan eller läkaren. Ni kommer nog att bli rekommenderade att avstå från samlag, men det betyder inte att sex kommer vara förbjudet under resten av graviditeten.
- Har du haft många missfall så bör du diskutera med din barnmorska och ansvarige läkare om ni ska avstå från samlag.
- Barnet ligger väl skyddat inne i livmodern så varken rörelser, kontakt eller utlösning skadar barnet. Många känner av sammandragningar i livmodern som också blir hård vid orgasm och en stund efter. Var inte orolig, de slutar snabbt och födseln påbörjas inte i samband med dem.
Vad gör man när magen blir stor?
Under den första tredjedelen av havandeskapet tar foster och livmoder så liten plats att de varken syns eller märks. Men efter hand blir magen större och kan kanske vara i vägen vid till exempel samlag med mannen överst. Då är det en god idé att pröva andra ställningar, där magen inte är i vägen.
Prova istället att ha samlag från sidan, det är en bekväm ställning för er båda där kvinnan lättare kan styra takten. Ni kan också prova bakifrån eller att kvinnan sitter överst. Var lite uppfinningsrika, använd kuddar och prova att älska på andra ställen än sängen. Det kanske händer att ni finner nya ställningar som ni också efteråt kan använda och njuta av.
Vad gör man när lusten saknas?
- God kommunikation är A och O!
- Prata med varandra om hur ni känner det. Bekräfta varandra känslomässigt. Det är alltid klokt att förbättra sin relation och arbeta med det som inte fungerar så bra innan man blir föräldrar. Hushållsarbetet är en vanlig konfliktfälla. De par som arbetat med en jämlik arbetsfördelning i hemmet har bättre förutsättningar för ett bra samliv. Tala också med varandra om den kommande förlossningen, föräldraskapet och om eventuell oro. Känner du/ni er i behov av extra stöd, be om hjälp i tid, de flesta sjukhus har en organisation för det, tala med din barnmorska.
- Rent fysiskt kan ni älska under hela graviditeten från den första till den sista dagen. Men lusten varierar en hel del under graviditeten. Var uppmärksamma och ta hänsyn till det, båda två! Kvinnor behöver mycket mer bekräftelse under graviditeten och efter förlossningen. Som partner, tala ofta om hur stolt du är och hur mycket du älskar henne. Bekräfta att du älskar hennes kropp som klarat bära och föda ert barn! Ett lyckat sexuellt samliv beror alltid på lusten hos båda parter. Vad som är helt avgörande är hur ni behandlar varandra ”med kläderna på”. Visa varandra respekt, trygghet och kärlek. Vare sig kvinnan är gravid eller ej, är det er relation, ja samlivet i stort och smått, som är avgörande för om er intimitet och ert sexliv är så bra som ni önskar.
Ett bra lästips: Hot mamas - Konsten att njuta av sex under och efter graviditeten av Lou Paget.
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Illamående under graviditeten
Att må illa under första delen av graviditeten är mycket vanligt. Som tur är finns det åtgärder som gör att illamåendet kan minska. Och efter tre månader brukar de flesta må bra igen.
-
Sekret och ägglossning
I livmoderhalsen utvecklas hela tiden ett sekret från slemhinnan. De första dagarna efter menstruationen är sekretet mycket sparsamt. Detta kallar man för de torra dagarna.
-
Akut-p-piller ("dagen-efter-piller")
Akut-p-piller har också kallats ”dagen-efter-piller” och är en nödlösning som finns för att om möjligt förhindra att en oönskad graviditet uppstår efter ett oskyddat samlag.
-
Preventivmedel: Minipiller
Minipiller är en hormonell preventivmetod men innehåller bara ett hormon, gulkroppshormonet gestagen. Gestagenet förändrar sekretet i slidan och i livmoderslemhinnan vilket försvårar för spermierna att transporteras upp till äggledarna.
-
Gynekologisk undersökning
Alla människor är mer eller mindre blyga, speciellt när man skall visa sina mer intima kroppsdelar för någon man inte känner, därför kan ett gynekologbesök vara jobbigt för vissa. Här får du reda på hur undersökningen går till.
-
Amning eller mjölkersättning?
Amning är utan tvekan det bästa alternativet för den nyfödda. Men det finns kvinnor som av olika anledningar inte vill eller kan amma.
-
Ofrivillig barnlöshet
Att skaffa barn upplever många som självklart. Men det är inte alla som kan få barn. Både fysiologiska och psykologiska hinder kan resultera i ofrivillig barnlöshet.