Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fosterdiagnostik ställer större krav på sjukvården

Det räcker med ett blodprov - sedan kan du veta om barnet i magen har någon kromosomavvikelse eller annan sjukdom. I takt med att fosterdiagnostiken finslipas blir frågorna från de blivande föräldrarna fler. Det ställer högre krav på sjukvården, menar Peter Lindgren, överläkare på kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Fosterdiagnostik ställer större krav på sjukvården
Annons

– Vi måste få kvinnorna att tänka ett steg längre, så att de har funderat igenom vad testresultatet innebär redan före blodprovet eller ultraljudet, säger han.

Enligt lag måste sjukvården erbjuda information om fosterdiagnostik till alla blivande mödrar. Men läkarna behöver inte bara bli bättre på att berätta om valmöjligheterna med fosterdiagnostik – utan också om konsekvenserna av valmöjligheterna – utan att informationen färgas av läkarens eller barnmorskans personliga åsikter, anser Peter Lindgren.

– Vi kan ta Downs syndrom som exempel. Idag väljer nästan alla kvinnor att avbryta graviditeten om de får reda på att barnet har sjukdomen, trots att många faktiskt inte vet tillräckligt om vad det innebär att ha ett barn med Downs syndrom. Från sjukvårdens sida får vi inte förutsätta att kvinnan kommer att vilja avbryta graviditeten. Vi behöver också berätta om sjukdomen och om vad den kan innebära för ett barn. Föräldrarna kan också få tips och råd om föreningar som de kan kontakta för att ställa sina frågor.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I Stockholms läns landsting utvecklas just nu ett slags webbenkät där blivande mammor kan fylla i ålder och andra uppgifter och sedan få individanpassad information för att kunna ta ett välgrundat beslut kring fosterdiagnostik. Dessutom har avdelningen Klinisk genetik och Centrum för fostermedicin börjat ge extrakurser i genetisk vägledning för att barnmorskor och läkare ska kunna känna sig trygga i mötet med oroliga föräldrar.

– Kurserna har visat sig vara populära, vilket visar hur svårt det här ämnet är. Fördelen med dagens fosterdiagnostik är att vi tack vare ultraljud och andra testmetoder kan hitta allvarliga sjukdomar, inte bara för att kunna avbryta graviditeten, utan också för att man kan förebygga mycket och förbättra för barnet redan under graviditeten. Nackdelen är att man kanske också hittar sådant som man egentligen inte vill veta. Där spelar sjukvården en viktig roll för att de blivande föräldrarna inte tar ett beslut som de sedan ångrar, säger Peter Lindgren.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Sandra 2020-10-27 20:54 (2 år sen)

    I artikeln stå det: ”Det räcker med ett blodprov - sedan kan du veta om barnet i magen har någon kromosomavvikelse eller annan sjukdom”. En väldigt missvisande formulering. Det finns många olika kromosomavvikelser och ett NIPT-test ger bara resultat kring ett par avvikelser. För jag antar att det är just NIPT ni syftar på..?

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-27 08:32 (3 år sen)

    Downs syndrom är ingen sjukdom och behöver INTE innebära att barnet får sjukdomar. Jag har två barn med Downs syndrom och båda två är helt perfekta och friska individer. Vi behöver utrota fördomen om att Downs syndrom skulle vara en sjukdom. Då är det bra om överläkare kan benämna det för vad det är. Ett syndrom. / @kind.emily


Annons