Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Under graviditeten

Diabetesen höll i sig hela graviditeten

Sarina Eklund är som de flesta andra småbarnsföräldrar fullt frisk förutom diverse förkylningar och huvudvärk. Men i samband med sina två graviditeter drabbades hon av graviditetsdiabetes.

Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Terese Alvén

Annons

När Sarina var 27 år blev hon gravid för första gången. Nio månader senare föddes Amanda. Graviditeten gick bra förutom beskedet om graviditetsdiabetes som Sarina fick under sitt första besök hos barnmorskan i vecka tio. Blodprovet visade ett förhöjt värde av blodsocker och efter en ordentlig glukoskontroll där Sarina drack en sockerlösning och noggranna tester på blodet gjordes blev föraningarna besannade.

- Jag var rädd nästan varje gång jag tog sprutor, men i övrigt gick det väldigt bra, säger Sarina. Jag lärde mig att planera maten och att alltid ha med mig insulinet och apparaten som mätte blodsockret.

Blodsockervärde – spruta – blodsockervärde

En vanlig dag för Sarina startade med att hon testade sitt blodsockervärde, tog en spruta innan frukosten, kollade värdet efter frukosten, tog värdet återigen innan lunch, tog spruta, tog värdet efter lunch, tog värdet innan middag, tog spruta, tog värdet efter middag och till sist avslutade hon med ett annat insulin innan läggdags.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Eftersom det hände att hon fick blodtrycksfall och blev väldigt trött var hon noga med att folk i hennes omgivning visste om hennes situation och kunde hjälpa till om det behövdes. Men någon allvarlig incident inträffade aldrig.

Kunniga läkare stillar oron

Under graviditeten fick Sarina gå på täta kontroller hos specialistmottagningen på Karolinska sjukhuset och hon beskriver läkarna och barnmorskorna som enormt hjälpsamma och kunniga. Något som i sin tur gjorde Sarina trygg.

- När Amanda föddes hade de koll på henne under de första dygnen och kontrollerade hennes värden för att se till så att hon inte var påverkad. Vilket hon som tur heller inte var.

Annons
Annons

Precis som för de flesta andra kvinnor som drabbas av graviditetsdiabetes försvann åkomman efter det att Amanda var född. Men ett par år senare när Sarina blev gravid med sitt andra barn, Gustav, kom diabetesen återigen tillbaka. Och samma rutiner och procedurer tog på nytt fart, men nu var Sarina inställd på att hon säkerligen skulle få diabetes och hanterade det bra.

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Förhöjd risk för typ 2 diabetes

Eftersom risken för att drabbas av typ 2 diabetes är förhöjd hos de som har haft graviditetsdiabetes måste Sarina se till att motionera, äta sunt och hålla vikten under kontroll resten av livet. För Sarina vill inte drabbas av diabetes igen. Även om det är ett tillstånd som det går att leva med vill hon gärna undvika sprutorna om hon kan.

Vardagspussel

Idag lever Sarina med sin man och sina två barn i ett lugnt villaområde i Nälsta strax utanför Stockholm. Varje vecka försöker hon att klämma in två till tre konditions- och styrketräningspass mellan jobb, hämtning av barn och matlagning. I övrigt är livet ganska så stillasittande eftersom hon sitter i kontorsmiljö och jobbar.

Oron för att drabbas av diabetes på nytt finns i bakhuvudet men är inget som Sarina tänker på dagligen. Hon vill träna, äta sunt men gott, gå ner några kilon och må bra. Både för sig själv och sin familj.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons