Akut-p-piller ("dagen-efter-piller")

Akut-p-piller har också kallats ”dagen-efter-piller” och är en nödlösning som finns för att om möjligt förhindra att en oönskad graviditet uppstår efter ett oskyddat samlag.


Uppdaterad den: 2016-03-30
Författare: Lena Marions, docent och överläkare på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
Uppdaterare: Suzanne Lindström, barnmorska och sexualrådgivare

Akut-p-piller (
Annons

Akut-p-pillret innehåller en hög dos av ett gulkroppshormon, levonorgestrel och kan, om tabletten tas så snart som möjligt efter ett oskyddat samlag, förhindra att man blir gravid. Det kan användas om du är rädd för att ha blivit gravid på grund av ett oskyddat samlag, om kondomen gått sönder eller om du missat några p-piller.

Hur säkra är "dagen-efter-piller"?

Akuta p-piller förhindrar runt 85 procent av graviditeterna, men metoden är inte lika säker som när du använt vanliga p-piller korrekt.

Hur fungerar akut-p-piller?

Det hormon som pillret innehåller förhindrar eller fördröjer ägglossningen vilket gör att en befruktning inte kan ske. Metoden har dock ingen effekt om ägglossningen eller befruktningen redan skett.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Hur får man tag i akut-p-piller?

Tabletterna är receptfria och kan köpas på Apoteket. För ungdomar kan akut-p-piller erhållas gratis på ungdomsmottagningar, mödravårdscentraler och andra preventivmedelsmottagningar.

Vilka akut-p-piller finns?

Det finns två olika typer av akut-p-piller. En sorts piller som man kan ta upp till 72 timmar (tre dygn) efter ett oskyddat samlag och en sorts piller som man kan ta upp till 120 timmar (fem dygn) efter ett oskyddat samlag. Den senare sorten är lite säkrare än den första.

Oavsett vilken sorts akut-p-piller man väljer så är det bra att ta tabletten så snart som möjligt efter att man haft oskyddat samlag. Ju tidigare man tar den desto mindre är risken att bli gravid.

Annons
Annons

Båda sorterna kan man köpa receptfritt på apoteket. Man kan också få hjälp på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vårdcentral, gynmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning. Är man ung brukar man kunna få akut-p-piller gratis på en ungdomsmottagning.

När man tagit ett akut-p-piller är det vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat. Det är vanligt att få mellanblödningar. Oavsett om man får sin mens som väntat eller inte ska man alltid göra ett graviditetstest efter tre till fyra veckor för att vara säker på att man inte blivit gravid.

Efter att man tagit ett akut-piller kan man må illa, få huvudvärk och ont i magen. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.

För att vara säker på att akut-p-pillret haft effekt bör man göra ett graviditetstest efter tre till fyra veckor. Om mensen är försenad eller är onormal, bör man definitivt göra ett graviditetstest.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Finns det några biverkningar?

Vem som helst kan använda akut-p-piller även de som normalt inte kan använda vanliga p-piller. De vanligaste biverkningarna är blödningar, huvudvärk och illamående, men även värk i nedre delen av magen, matthet och bröstspänningar samt kraftig eller försenad menstruation förekommer.

Kan man använda "dagen-efter-piller" som preventivmedel?

Akut-p-piller skall endast användas som en nödlösning. De ger inte samma skydd som vanliga preventivmedel.

Det är inte farligt att ta akut-p-piller flera gånger under samma menscykel men skyddseffekten minskar vid upprepad användning. Dessutom riskeras oregelbundna blödningar. Om man har behov av akut-p-piller ofta bör man istället välja en reguljär preventivmetod.

Finns andra alternativ för att förhindra en oönskad graviditet efter oskyddat samlag?

Ja, man kan sätta in en kopparspiral i livmodern inom 120 timmar (fem dygn) efter det oskyddade samlaget. På detta sätt förhindras närmare 99 procent av de graviditeter som annars skulle uppstå. Kopparspiralen försvårar för ett befruktat ägg att fästa i livmoderslemhinnan. Om man har en underlivsinfektion skall man dock undvika spiralinsättning.