Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Graviditet

Hudbristningar (striae distensae)

"Striae distensae, engelska stretchmarks"" eller hudbristningar är missprydande grupperingar av linjer som löper paralellt i huden som företrädesvis drabbar höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg, skinkor och ibland över knän."


Uppdaterad den: 2015-10-05
Författare: Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset
Uppdaterare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Annons

Områden där huden inte "hunnit med" någon form av storleksökning och därför blivit övertänjd.

Dessa kan var av olika längd antal och bredd. De kan vara nytillkomna och är då röda eller rödvioletta och kallas då striae rubra. Med tiden kvarstår vita linjer som kallas för striae alba.

Vad orsakar striae?

Fenomenet uppträder då huden sträcks ut snabbare än den hinner växa till och anpassa sig vid volymsökning av underliggande muskler, fett eller annan vävnad. Detta kan ses vid tillväxtspurten hos ungdomar, när unga kvinnor snabbt utvecklas och får typiskt kvinnliga former, hos bodybuilders, vid övervikt och kanske mest känt vid graviditet. Vid graviditet drabbas bukens hud men även de snabbt volymökade brösten. Fenomenet har också i sällsynta fall uppträtt hos kvinnor som fått inplantat för bröstförstoring. Kortisonbehandling i stora doser (tabletter eller starka kortisonkrämer) kan orsaka striae.

Annons
Annons

Är striae tecken på sjukdom eller brist?

Detta händer oftare hos yngre individer som har en mycket elastisk och frisk bindväv vilket är förbryllande. Hos äldre människor uppstår istället ett sår vid kraftig övertänjning av hudvävnaden. Man kan alltså i allmänhet inte förklara striae med bristtillstånd och sjukdomar. Dock kan höga doser kortison i tablettform under lång tid eller starka kortisonkrämer använt på ett felaktigt sätt på känsliga områden ge upphov till striae. På samma sätt kan ovanliga sjukdomar som utsöndrar mycket kortison i kroppen (Cushings sjukdom) ge striae men då samtidigt med många andra symptom.

Råd om kortisonsalva

Kortisonsalvor och krämer tillhör de viktigaste behandlingspreparaten vid ett flertal hudsjukdomar och används oftare för lite än för mycket p.g.a. rädsla för dess biverkningar. Rätt använt är det en mycket nyttig medicin för den sjuka huden som gör att den kan läka och bli stark igen.

Starka kortisonsalvor (inte de receptfria) som används ofta och under lång tid på de känsligaste områdena hos unga personer, d.v.s. framför allt på lårens insidor och över bröst och skinkornas och höfternas utsidor har vi hudläkare fått se som delorsak till utveckling av striae. På andra områden av kroppen är detta problem inte lika vanligt.

Annons
Annons

Vad händer när striae har uppkommit?

Striae har många likheter med ärrvävnad och läkningen av dessa liknar också den som ses vid ärrläkning. Först är striorna rödvioletta och hos gravida och färgade personer ofta för en tid också bruna. Så småningom bleknar dessa och övergår från mörkrött till rosa (striae rubra) och blir efterhand allt blekare och till slut vita (striae alba). Under denna process smalnar dessa alltmer och ofta blir de nästan osynliga igen men tyvärr efter ganska många år.

Hur vanligt är striae?

De flesta av oss kan nog hitta rester av dessa på till exempel höfter och skinkor som tunna bleka linjer från barn eller tonåren. Efter graviditet är det mycket vanligt och vanligare hos yngre mödrar.

Finns någon behandling eller förebyggande behandling?

Undersökningar där gravida kvinnor använt olja och massage har inte kunnat visa någon effekt.

Det finns mycket litet att göra åt striae men man har bland annat prövat retinoidhaltiga (A-vitaminliknande) krämer och andra lokalbehandlingspreparat. Olika former av laserbehandling har prövats. Allt med begränsad framgång. Möjligen är olika laserbehandlingar det mest lovande för framtiden, men dessa behandlingsförsök finansieras av patienten själv och för stunden finns det ingen terapi med rimlig kostnad med hänsyn till de blygsamma resultaten. Den viktigaste läkande faktorn är tiden och undvikande av de utlösande faktorerna, vilket kan vara mycket svårt. Dock ska det påpekas att långtidsprognosen är god, framför allt hos unga individer, bara man orkar vänta.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Finns det någon forskning?

Det finns försök att behandla med laser av olika former och med olika energinivåer, olika behandling krävs vid de olika formerna av striae d.v.s. den röda och den vita. Man har visat effekt i preliminära studier men fortfarande krävs mer erfarenhet innan dessa behandlingar kan rekommenderas allmänt.

Modern forskning kring bindvävens uppbyggnad, sårläkning och inflammation som är mycket intensiv kan komma att ge nya behandlingar i framtiden.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons