Fakta | Graviditet

Graviditet och hiv-test


Publicerad den: 2012-11-18
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Frivilligt hiv-test

I samband med graviditetskontrollen erbjuds alla gravida ett hiv-test. Testet tas samtidigt med andra aktuella blodprover från gravida, men du bestämmer själv om du vill göra testet.

Använd gärna tillfället till att ta upp eventuella risker för hiv-smitta med läkare, barnmorska eller sjuksköterska. Hiv-infektion är mycket sällsynt bland kvinnor i Sverige. Viruset orsakar den allvarliga och livshotande sjukdomen aids.

Hiv kan överföras från mamma till barn

Eftersom hiv kan överföras från mamma till barn under graviditeten, vid förlossningen eller via modersmjölk/amning är det viktigt att den gravida vet om hon är smittad. Gravida kvinnor som får påvisat hiv-smitta (positivt hiv-test) behöver ordentlig medicinsk uppföljning. Om graviditeten fullföljs kan förhållningsregler upprättas för att minska risken för att barnet blir smittat. Barnet behöver också noggrann uppföljning efter födseln.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Rabatter för dig som blir prenumerant på Netdoktors nyhetsbrev: Just nu 20% rabatt på värmedynan Heather. Läs mer och ta del av erbjudandet här »

Hiv-testresultatet

Hiv-smitta medför att kroppen skapar antikroppar mot viruset. Hiv-test är en undersökning som visar om det finns sådana antikroppar i blodet – om man är hiv-positiv. I sällsynta fall kan detta blodprov ge ett osäkert resultat. I regel är då personen ifråga inte smittad. För att klargöra detta tar man ett nytt blodprov.

Provresultat som visar att antikroppar inte har påvisasts (negativt hiv-test) meddelas vanligen inte den gravida kvinnan om man inte har kommit överens om annat.

Viktigt om hiv

  • Säg ifrån om du inte vill göra hiv-test
  • Samlag utan kondom är den vanligaste smittvägen för hiv.
  • Hiv är det virus som orsakar aids.
  • Varje år påvisas omkring 170 nya fall av hiv-positiva kvinnor i Sverige. Vissa av dem är gravida.
  • Hiv-positiva kvinnor och deras barn behöver god medicinsk uppföljning.

FÅR DU VÅRD ENLIGT PATIENTLAGEN? Svara på Netdoktors enkätundersökning här!

Frågor om hiv/aids?

  • Prata med läkare eller sjuksköterska.
  • Be om informationsmaterial.
  • Hiv-Sverige, Riksförbundet för hivpositiva.